2011. november 11., péntek

Távol-keleti parádé

Lassan, de biztosan elcsendesedik az európai síkszezon, így az év hátralévő részében (a témában mérvadó szaklapokhoz hasonlóan) a HÁRMASBEFUTÓ is a távol-kelet felé veszi az irányt. No persze, csak átvitt értelemben. Célállomásaink: Japán és Hong-Kong.

fotó: global.rakuten.com
A két állam lósportjának fejlődése szemmel látható. Világviszonylatban mérve a japán galoppüzem csaknem felzárkózott már az európai nagyhatalmakhoz és az Egyesült Államokhoz. Deep Impact, Nakayama Festa, Victoire Pisa és Transcend csak néhány név az elmúlt időszakból, akikre méltán büszkék a felkelő nap országában. Utóbbi kettő a Dubai World Cup-ban szerzett első és második helyezésével hatalmas történelmi sikert aratott idén márciusban.

A szponzorok által is beleölt horribilis összegeknek köszönhetően, a távol-keleti versenyek egyre népszerűbbek az európai tulajdonosok körében. Az elkövetkező bő egy hónapban, olyan jól ismert európai telivérek próbálnak majd szerencsét az ázsiai országokban, mint Snow Fairy, Dancing Rain, a Goldikova-t is verő Immortal Verse, a Melbourne Cup-ban győztes Dunaden, vagy éppenséggel az Arc-ot nyerő német csodakanca, Danedream.

A kyoto-i jártató - fotó: wikipedia.org
Most vasárnap a Grade 1-es QueenElizabeh II Commemorative Cup-ot futják Kyoto versenypályáján. A hároméves és idősebb kancák számára kiírt 2200 méteres ütközetben, a már fentebb említett lovak közül, ezúttal Snow Fairy (R. Moore) és Dancing Rain (J. Murtagh) mérettetik meg.

Snow Fairy tavaly tavasszal angol és ír Kancadíjat nyert, majd novemberben ugyanebben a versenyben is diadalmaskodott, így ő mint címvédő áll majd vasárnap starthoz. Utolsó versenyében előkelő harmadik helyezést szerzett minden idők egyik legnagyobb meglepetését hozó Arc de Triomphe futamában.

Snow Fairy - fotó: fairiesworld.com
Dancing Rain szintén kétszeres Kancadíj nyerőnek vallhatja már magát, hiszen júniusban az Epsom Oaks-t, augusztusban pedig a Preis der Diana futamát abszolválta sikerrel. William Haggas idomítottja a Group 2-es British Champions Fillies and Mares Stakes-ben aratott könnyed győzelmet követően kelt útra Japánba.

Dancing Rain - fotó: vtablog.com
Hogy ne feltétlenül eme két lóról szóljon a futam, arról a tizenhat hazai telivér gondoskodhat. A 172 millió jennel (kb. 516 millió Ft-tal) dotált versenyben japán részről a sorozatnyerők, azaz Aventura, Italian Red és Reve d'Essor várják jó eséllyel a viadalt.

A versenynek lesz még egy európai szereplője. Az olasz zsoké, Mirco Demuro az outsidernek számító Saint Emilion-t lovagolja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése