2011. november 6., vasárnap

Szertefoszlott európai álom

Tegnap este éjfél után néhány perccel véget ért az idei Telivér Világbajnokság. A pénteki nap kapcsán még azt írtam Európát tönkreverték. Szombaton valamelyest kozmetikáztuk az eredményt, de összességében azt hiszem, ezt a Breeders' Cup-ot „nem rakjuk ki a vitrinbe”.


A nap első futamában, a Marathon-ban rögtön folytatódott a pocsék európai szereplés, bár hozzáteszem itt az amerikaiak által preferált lovak sem igazán remekeltek. A 2800 méteres futamot a legkevésbé játszott 41 az 1-hez adott szürke, Afleet Again (C. Velasquez) nyerte. Mögötte Birdrun (J. Velazquez) és Giant Oak (S. Bridgmohan) ért célba. A három európai ló egyikének sem ízlett a homokpálya. Brigantin (J. Leparoux) nyolcadik, Harrison's Cave (R. Moore) kilencedik, 38 illetve 40 hosszal lemaradva a győztestől. Mind közül mégis Meeznah (T. Queally) járt a legrosszabbul, akiről már a finisre vezető kanyarban leugrott zsokéja.   




A másodikban aztán végre megtört az európai átok. A Juvenile Turf-ot ugyanis az ír színeket képviselő O'Brien idomítás, Wrote (R. Moore) nyerte. Ezüstérmes az outsider, Excaper (E. Wilson), míg tőle csak orrhosszal kikapva az angol tréningben lévő Faraaj (N. Callan) a harmadik. A másik angol ló, Caspar Netscher (K. Fallon) csak nyolcadik.




A homokpályás Sprintben Amazombie (M. Smith) alkotott maradandót. Itt Force Freeze (J. Velazquez), valamint Jackson Bend (C. Nakatani) a két placc.




A Turf Sprintben a favorit Regally Ready (C. Nakatani) realizálta esélyét. A dobogóra két nem várt telivér, Country Day (J. Graham) és Perfect Officer (K. Carmounce) fért fel.




A Dirt Mile-ban Caleb's Posse (R. Maragh) parádézott. A májusban még Preakness-t nyerő, Shackleford (J. Castanon) a második. Meglepetésre Tres Borrachos (J. Rosario) a harmadik.




Ahogy arra számítani lehetett BC Turf-ban az európai aspiránsok domináltak. Emelem kalapom az ifjú (mindössze 17 éves) Joseph O'Brien előtt, aki St Nicholas Abbey nyergében gyönyörű finist produkált. Sir Michael Stoute idomítottja Sea Moon (R. Moore) a második, tehát ír-angol befutó született. A bronzérem a jenkiké Brilliant Speed (J. Velazquez) révén. Sarafina (C-P Lemaire) az Arc után megint csak kikap az ír győztestől. A másik két európai telivér, Midday (T. Queally) és Await the Dawn (J. Leparoux) a vert mezőnyben.  




A BC Juvenile-ban Hansen szomorította el a helyi közönséget. A csodaszép szürke csikó start-cél győzelmet aratott. Hogy miért szomorkodtak az amerikaiak? Nos, Hansen (R. Dominguez) ezzel a sikerével megfosztotta a második helyen célba érő közönség kedvencet, Union Rags-t (J. Castellano) eddigi makulátlan mérlegétől. Creative Cause (J. Rosario) a harmadik. A két ír ló közül Crusade (J. Leparoux) hatodik, míg Daddy Long Legs (R. Moore) csak tizenkettedik.




Sok mindenre számítottam a BC Mile kapcsán, de erre nem. Azt sejteni lehetett, hogy Goldikova (O. Peslier) nem tudja majd behúzni zsinórban negyedik Breeders' Cup győzelmét, de hogy két amcsi lótól kapjon ki, azt hiszem tényleg a nap európai szempontból legszomorúbb meglepetése. A totális outsider, Court Vision (R. Albarado) sikere 65-szörös pénzt fizetett. Turallure lovasa, Leparoux nem véletlenül szomorkodott. Orrhosszal maradtak le a fődíjról. Pedig Peslier mindent megtett Goldi nyergében. Úgy vette ki a kancát a „falról”, hogy azzal kis híján három vetélytársat  is felbuktatott (köztük a másik francia telivért Byworld-öt, és az angol Strong Suit-ot – az ő versenyüknek ettől a pillanattól számítva gyakorlatilag befellegzett). A verseny után természetesen óvást emeltek Goldikova-ék ellen, de azt a bírák viszonylag hamar elutasították. Más kérdés, hogy igazuk volt-e? Láttunk már ilyenért lovat hátrahelyezni. Kevésen múlott, hogy nem lett nagyobb baj belőle. 



Az elmúlt évtized legjobb mérföldes lova ezzel a harmadik hellyel fejezte be nem mindennapi pályafutását, írja a Racing Post (is). Egyes információk szerint jövőre a világhírű Galileo-val fogják elsőként fedeztetni.

Az 5 millió dollár összdíjazású Classic-ban Mike Smith visszakapott valamit a sorstól, amit az tavaly ugyanilyenkor elvett tőle. Zenyatta egykori lovasa, ellenállhatatlan volt Drosselmeyer nyergében ülve a finisben, nem kis bánatot okozva ezzel ex-feleségének Chantal Sunderland-nak, aki Game On Dude zsokéjaként sokáig nyerőnk látszott. Ruler on Ice (G. Gomez) harmadik pozíciója egyben azt is jelentette, hogy két korábbi Belmont Stakes győztes, és egy ugyanott helyezett telivér vitték a prímet. Utóbbi eszmefuttatás nem tőlem származik. A kommentátor arra akart rávilágítani ezzel, hogy azon lovak sikerét hozta a verseny, akik korábban 2400 méteren már állóképességről tettek tanúbizonyságot. Az ír színeket képviselő So You Think (R. Moore) jó momentummal jött a vége előtt háromszázzal, de aztán megadta magát, és csak hatodik lett. Homokon most ennyi volt benne. A sokak által legelőrébb várt Uncle Mo (J. Velazquez) csak utolsó előtti. 




A HÁRMASBEFUTÓ várja minden kedves olvasóját a Facebook-on is. Osszák meg velünk véleményüket az idei Breeders' Cup-pal kapcsolatban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése