2011. november 28., hétfő

Excelebration kihagyja Hongkongot, és O'Brien-nél folytatja...

...írja a Racing Post


fotó: britishchamionsseries.com
Nem lesz ott a Hong Kong Mile futamában Excelebration. Szezonjának egy rutinvizsgálat vetett véget. Idei eredményei alapján kijelenthető, hogy Frankel után jelenleg a hároméves mén Anglia második legjobb mérföldes lova.

A 2011-es szezont áprilisban kezdte meg. A Group 3-as besorolású Greenham Stakes-ben másodikként végzett Frankel mögött. Május végén a német 2000 Guineas fölényes (7 hosszas) győzelmével folytatta karrierjét, majd ezt követően harmadik helyen ért célt Frankel (és Zoffany) mögött a hároméves mének számára kiírt St James Palace Stakes-ben, a Royal Ascot-on. Augusztusban a Gr2-es Hungeford Stakes nem jelentett számára akadályt. Hat hosszas könnyed sikert aratott. Szeptemberben először hagyta el a szigetországot, és Franciaországban a Prix du Moulin de Longchamp futamában állt starthoz, ahol végül megszerezte pályafutása első Group 1-es győzelmét (ez látható a lenti videón). Október közepén megint csak Frankellel kellet szembenéznie a Queen Elizabeth II Stakes-ben, de a papírformának megfelelően a világsztár ismét jobbnak bizonyult nála.




A nyár folyamán több helyen is olvashattunk róla, hogy az Exceed and Excel ivadék félig ír tulajdonba került, miután a Coolmore birodalom kivetette rá hálóját. Emlékeim szerint, akkor még csak arról szólt a fáma, hogy a pej mén pályafutása befejeztével Írországban fog fedezni, de a mai cikk már azt írja, jövőre Excelebration Aidan O'Brien csapatát erősíti.

A ló eddigi felkészítését az olasz származású Marco Botti irányította Newmarket-ben. A fiatal tréner így nyilatkozott a Racing Post-nak: "Hihetetlen év volt. Szeretnék köszönetet mondani minden munkatársamnak, akik kiváló munkájukkal hozzájárultak a ló teljesítményéhez. Csodálatos napokat töltöttünk együtt, kiváltképp Párizs marad emlékezetes. Sajnálatos, hogy a rutinvizsgálat eredménye miatt elvesztette az esélyt, hogy megnyerje a hongkongi versenyt. Tájékoztattam a tulajdonosokat, hogy a ló jövője szempontjából az a legjobb döntés, ha most téli pihenőre mehet. Természetesen szomorúak vagyunk Excelebration elvesztése miatt, de sok sikert kívánunk neki a Ballydoyle csapatában is."

Excelebration és Marco Botti - fotó: trainermagazine.com
Az írek megpróbálták némiképp kárpótolni az idomárt, ugyanis Coolmore-ból két Danehill Dancer yearling került Botti-hoz. "Nagyra értékelem Mr Tabor, Mr Smith és Mr Magnier (azaz a Coolmore Stud tulajdonosainak) gesztusát. Két nagyon aranyos egyéves mént bíztak rám, ami fanatasztikus. Nagyon hálás vagyok."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése