2011. november 2., szerda

Breeders' Cup 2011 - első rész

Két nap, közel 150 telivér, 15 felejthetetlen futam, 26 millió dollár összdíjazás, több tízezres tömeg a versenypályán, és több 10 millió néző a televízió képernyők előtt. Dióhéjban ezt jelenti a 2011-es Telivér Világbajnokság.





Akik a Hármasbefutóval tartanak öt napon keresztül (szerdától-vasárnapig) olvashatnak az idei Breeders' Cup-ról. A mai első részben a pénteki nap versenyeit harangozom be Önöknek. Holnap a szombati nap első hét futamáról olvashatnak, míg pénteken jön a két legnagyobb érdeklődéssel várt verseny, a Breeders' Cup Mile és a Classic résztvevőinek bemutatása.

Breeders' Cup Juvenile Sprint - Conditions (21:10)

Vexor és Trinninberg - fotó: vtablog.org
Pénteken az első alkalommal lefutásra kerülő 1207 méteres csikósprint nyitja a versenynapot. Az 500ezer amerikai dollárral összdíjazott homokpályás küzdelem kilenc reményteljes telivért szólít startgépbe, köztük azonban nem találunk európai aspiránst. A szaksajtó egyöntetű véleménye szerint a veretlen Baffert idomítás, Secret Circle (R. Bejarano) a legnagyobb esélyes. Mögötte a legutóbb is együtt futó Vexor (D. Cohen), Trinniberg (C. Velasquez), Seeker (J. Leparoux) hármast véleményezik.


Breeders' Cup Juvenile Fillies Turf  - Gd2 (21:50)

Elusive Kate - fotó: sportinglife.aol.co.uk
A nap második versenyében továbbra is a csikóké lesz a főszerep, de az egymérföldes küzdelemben csak a gyengébbik nem képviselői vehetnek részt. Amint az a verseny nevében benne foglaltatik (Turf) gyepen futnak majd a reménységek. Örömteli hír, hogy a tizennégy induló között két európai lovat is találunk, ráadásul Elusive Kate (W. Buick) szinte mindenhol első sansz. John Godsen tréner idomítottja utolsó négy versenyét megnyerte, közülük kiemelkedik az Arc meetingen begyűjtött Gr1-es trófea. A másik európai ló, Up (R. Moore). Galileo lánya nincs könnyű helyzetben, de én azért (mint az összes kontinensünkről érkező telivérnek) neki is szurkolni fogok. Visszatérve a futamhoz, az amerikaiak leginkább a másodfavorit Somali Lemonade (A. Solis) sikerében bízhatnak.


Breeders' Cup Filly & Mare Sprint - Gd1 (22:30)

Turbulent Descent - fotó: thoroughbredreport.com
A következő versenyben már a hároméves és idősebb kancáké a "porond". Homokra visszatérve senkit nem lephet meg, hogy nincs európai induló a tizenhárom nevezett telivér között (valljuk be őszintén ez nem a "mi" műfajunk). A Racing Post elsősorban Turbulent Descent-et (D. Flores) favorizálja az 1408 méteres csatában, de ugyanők Switch-től (J. Rosario) és Pomeroys Pistol-tól (J. Castellano) is jó futást várnak. Jómagam Great Hot-tal (C. Sutherland) egészíteném ki a szaklap névsorát.


Breeders' Cup Juvenile Fillies - Gd1 (23:10)

My Miss Aurelia - fotó: equisportphotos.com
Nehéz feladat elé állítja a fogadókat a kancacsikók kb. 1700 méteres megmérettetése, hiszen három-négy ló végső sikere is elképzelhető. My Miss Aurelia (C. Nakatani), Grace Hall (R. Dominguez) és Weemissfrankie (R. Bejarano) egyaránt makulátlan (három per hármas) mérleggel rendelkezik. A fentebbi trió mellett Candera (M. Garcia) szintén jó esélyt képvisel a homokpályás futamban. A Ballydoyle-os Homecoming Queen (R. Moore) révén egy ír, míg Questing (W. Buick) nyomán egy angol indulót is találunk a tizennégy lovas mezőnyben, de esetükben már egy pénzdíjas helyezés szép teljesítmény lenne.


Breeders' Cup Filly & Mare Turf - Gd1 (23:50)

Stacelita - fotó: paulickreport.com
Évről évre ez a futam jelenti számomra a pénteki nap csúcspontját, ugyanis a legtöbb európai telivérrel általában ebben a versenyben találkozhatunk. Az idén 2213 méteren megrendezésre kerülő gyeppályás mérkőzésben Nahrain (L. Dettori), Announce (M. Guyon) és Misty for Me (R. Moore) öregbítheti az öreg kontinens hírnevét, bár a bombaerős (tizenkét startolót számláló) mezőnyben iszonyatosan nehéz dolguk lesz. Nahrain és Announce legutóbb is együtt futott, a franciaországi Prix de l'Opera-ban, ahol előbbi orrhosszal bizonyult jobbnak Khalid Abdullah herceg lovánál, s ezzel megőrizte veretlenségét. Az ír és angol galopp szerelmeseinek nem hinném, hogy be kell mutatni Misty for Me-t. Aidan O'Brien idomítottja korosztályának egyik legkiválóbbika, s szerintem a 2000-2400 méter közötti táv fekszik neki a legjobban. Na de ejtsünk néhány szót az amcsi lovakról is. Őszintén szólva többségüket nem ismerem, de elnézve eredménysorukat, kijelenthető ők az ottani turf elithez tartoznak. Stacelita (R. Dominguez) a közelmúltban került amerikai tulajdonban. Európában is a jobbak közé tartozott, de az igazi nagy sikereit már az Egyesült Államokban aratta. Legutóbbi két versenyét szép stílusban nyerte, így érhető módon ő a favorit. Dubawi Heights (J. Rosario) 2010 novembere óta mindössze egyszer nem tudott győzni (hat futásból), azon egy alkalommal Stacelita-tól kapott ki. A harmadik általam közeli esélynek tartott amerikai kanca, Aruna (J. Leparoux) korábban Aga Khan színeiben "futkározott". Stacelita-hoz hasonlóan tehát ő is Franciaországból került a tengeren túlra. Ottani mérlege kimondottan jónak mondható (4 győzelem, 2 második helyezés). Győzelme (talán) még így is meglepetés lenne, de a fogadni szándékozók mindenképpen számoljanak vele.


Breeders' Cup Ladies' Classic - Gd1 (00:30)

Plum Pretty - fotó: paulickreport.com
A pénteki versenynapot hagyományosan az 1800 méteres homokpályás Ladies' Classic zárja, amelyet korábban például Zenyatta is megnyert. Az idén tízen csapnak össze a 2 millió dollár összdíjazású versenyben, s tán ha három outsiderről beszélhetünk (az odds-ok alapján). A végső győztes minden bizonnyal a Plum Pretty (R. Bejarano), Royal Delta (J. Lezcano), Ultra Bend (D. Flores), It's Tricky (R. Dominguez) alkotta kvartettből kerül ki, de Patchattack (R. Maragh) megtréfálhatja a nagy négyest.

Folyt. köv. holnap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése