2011. november 19., szombat

Hongkong, Overdose és miegymás...

December 11-én a nemzetközi galopprajongók minden bizonnyal Hongkongra szegezik majd a tekintetüket, mivel ezen a napon rendezik az év utolsó nagy meetingjét (a Sha tin-i versenypályán), amit a helyiek nemes egyszerűséggel csak Turf-Világbajnokságként neveznek.

fotó: travelpod.com
Overdose kapcsán a magyar sajtóban is egyre többször felbukkan ez a dátum manapság. Az anyagiak terén már-már gigászi méreteket öltő versenynapon négy Group 1-es viadalt futnak (1200, 1600, 2000 és 2400 méterre).

A helyi szervezők mindent elkövetnek azért, hogy a Hong Kong International Races-nek elkeresztelt eseményt egy lapon emlegessék a Breeders' Cup-pal, a Dubai Racing Night-tal, vagy éppenséggel a Melbourne Cup Karnevállal. A négy topfutamba a külföldi lovak meghívásos alapon indulhatnak (ergo, a helyi hendikepperek döntik el, hogy kiket látnának szívesen a hazai legjobbak mellett). Slusszpoénként, a meghívottak utaztatását és szállását a szervezők fizetik (és ebbe tessék beleérteni, a lovakkal együtt útra kelő menedzsmenteket is).

Tudom, tudom... most mindenkinek az jár a fejében, vajh Overdose bekerülhet-e a Hong Kong Sprint (maximum 14 lovas) elitmezőnyébe? Ha a szívemre hallgatok, azt mondom ott a helye, ha viszont az eszem után megyek, nem látok rá reális esélyt. Ráadásul pont tegnapelőtt kürtölte világgá a Racing Post, hogy az ír Sole Power-t már meginvitálták, és a tulajdonosok igennel válaszoltak a felkérésre. Hogy miért pont ő rá esett a választás?

Sole Power - fotó: blogs.bettor.com
Ha Overdose-hoz viszonyítjuk, a Temple Stakes-ben előtte, míg a King's Stand Stakes-ben mögötte végzett, de nem szabad elfelejteni Dózival ellentétben "SP" :) már nyert Group 1-es futamot, még ha csak egyszer is (2010-ben). A téma akár külön posztot érdemelhetne, de maradjunk annyiban, kapásból tudok három-négy olyan európai sprintert, aki sokkal inkább ott lehetne. Más kérdés, hogy közülük ki van még talpon ilyenkor? Mindent összevetve, van egy sanda sejtésem afelől, hogy első körben nem "SP"-re esett a hongkongiak választása. Ahogy a mondás tartja: Ha ló nincs, jó a szamár is...       

...sorry mister Sole Power

De térjünk vissza a jelenbe. Most vasárnap kerül sor a HK International Races felkészítő versenyeire. Helyi idő szerint délután 15:30-kor először a Group 2-es The Cathay Pacific Jockey Club Sprint tizenegy indulója csap össze 1200 méteren. Dim Sum (O. Doleuze) és Joy And Fun (B. Doyle) azok a telivérek, akiknek neve ismerősen cseng(het), de korántsem ők a favoritok. A mezőny nagy része október végén is együtt futott, melynek alapján Rich Unicorn (M. du Plessis), Little Bridge (G. Mossé) és Entrapment (D. Whyte) képvisel jó esélyt. Utóbbi telivért nem tudom hol rejtegették eddig. A hivatalos információk szerint, az Ausztráliában tenyésztett ötéves herélt az elmúlt (2009/2010-es) szezonban mind a hét versenyét megnyerte (igaz, főképp alacsony besorolású küzdelmekben "szaladgált"). Az idei évadot Gr3-as győzelemmel nyitotta, amit a fentebb belinkelt harmadik helyezés követett. Gerald Mossé mellett egy másik francia lovas, Maxim Guyon is nyerge száll. Az ifjú zsoké Supreme Win-t üli.

A folytatásban a The Cathay Pacific Jockey Club Cup (Gr2; 2000 m) indulóié a főszerep. Első ránézésre California Memory-t (M. Chadwick), Thumbs Up-ot (J. Lloyd) és Jacobee-t (T. Clark) emelném ki. Mossé Mr Medici-t, Guyon King Dencer-t lovagolja, de ebben a futamban a 2010-es angol zsoké champion, Neil Callan is megmérettetik a Peintre Celebre apaságú Carthage-gel.

A kiemelt versenyek zárásaként a The Cathay Pacific Jockey Club Mile (Gr2; 1600 m) borzolja a kedélyeket, persze csak jó értelemben véve. Igazi sztárparádét láthatunk, hiszen Ambitious Dragon (M. Guyon), Beauty Flash (G. Mossé), Xtension (J. Lloyd) és Able One (D. Beadman) legalább akkora ismertségnek örvend hazájában, mint Danedream vagy Cirrus des Aigles Európában.

Ambitious Dragon a frontban - fotó: thethoroughbred.com.au

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése