2011. november 4., péntek

Breeders' Cup - harmadik rész

Classic ide vagy oda, holnap minden tekintet Goldikova-ra irányul!




Breeders' Cup Mile - Gd1 (23:07)

Goldikova az újabb történelmi tett kapujában - fotó: guardian.co.uk
2007. szeptember 17-én Chantilly-ban elkezdődött egy pályafutás, amely holnap, november 5-én, így vagy úgy, de véget ér. Az első versenyt még huszonöt másik követte, melyből huszonkettő Group 1-es viadal volt. Ha hozzáteszem, hogy ezen huszonkét versenyből tizennégyet sikerrel abszolvált a szóban forgó telivér, pontosabban kanca, akkor már Önök is kitalálhatták, hogy Goldikova-ról beszélek.

A mögöttünk hagyott évtized legjobb mérföldes lova holnap újból átírhatja a történelemkönyveket. Ehhez nem kell más mintsem, hogy elsőként haladjon át a gyeppályás viadal célvonalán, megelőzve tizenkét mindenre elszánt ellenfelét, a "dögöket" (ahogy a lelkes Goldi rajongó Sereg Andris kissé szórakoztatóan aposztrofálta őket, pontosabban egyiküket). A BC Mile kétségkívül összeforrt Goldikova nevével. Freddy Head trenírozottja az elmúlt három esztendőben már megnyerte a 2 millió dollár összdíjazású megmérettetést, amire soha azelőtt nem volt példa a Breeders' Cup-ok történetében. Esetleges negyedik győzelmével pedig olyan rekordot állíthatna fel, amit aligha dönt meg valaki.

A vetélytársakat érdemes két csoportra osztani. Szigorúan az odds-okra hagyatkozva a Daily Racing Form így rangsorolja a Goldikova-ra leginkább veszélyes amerikai lovakat:

Gio Ponti (R. Dominguez): 4-1
Courageous Cat (P. Venezuela) és Turallure (J. Leparoux): 8-1
Get Stormy (G. Gomez) és Sidney's Candy (J. Velazquez): 15-1
Mr Commons (M. Smith) és Jeranimo (M. Garcia): 20-1
Court Vision (R. Albarado), illetve Compliance Officer (A. Solis): 30-1,

...és, így a legnagyobb rizikót jelentő európai telivéreket:

Strong Suit (R. Hughes): 10-1
Byworld (M. Guyon): 12-1
Zoffany (R. Moore): 20-1

Az európai lovakat nehéz hova tenni. Zoffany-ról nem érdemes beszélnünk, mert utolsó két versenye alapján akkora formaváltozásra lenne szüksége, amire szinte semmi esély nincs. Byworld legutóbb 2000 méteren legyőzte Cirrus des Aigles-t, és mérföldre is nyert versenyt az elmúlt időszakban. Strong Suit, na ő lenne a fő dög :-) Egy fejlődőképes hároméves sárga mén, aki sokak véleménye szerint könnyedén tönkre teheti Goldikova hattyúdalát, bár az első "csatát" máris elbukta, hiszen amíg a kanca az egyes startbokszot kapta, addig Richard Hannon idomítottja a tizenegyesbe kényszerült.


Breeders' Cup Classic - Gd1 (24:00)

So You Think - fotó: racehorsetalk.com.au

Idén tizenhárom indulót találunk az 5 millió dollár összdíjazású, 2000 méteres csúcsfutamban. A favoritok: Uncle Mo (J. Velazquez), Havre de Grace (R. Dominguez) és Flat Out (A. Solis). Közepes esélyt képviselnek: Game on Dude (C. Sutherland), Stay Thirsty (J. Castellano), To Honor and Serve (J. Lezcano) és Drosselmeyer (M. Smith). Az outsiderekre nem kitérve már csak az egy szem európai lovat nem említettem, bár őt szándékosan hagytam a végére. Nos, So You Think-ről (R. Moore) lenne szó. Ha azt mondom nincs könnyű helyzetben a új-zélandi tenyésztés, akkor azt hiszem nagyon finoman fogalmaztam. Összeereszteni az ötéves mént az Egyesült Államok bizonyítottan legjobb homokpályás lovaival bátor cselekedet O'Brien részéről. Hogy mindebből mi sül ki? Holnap este éjfél után néhány perccel megtudjuk.

A futamokat a Breeders Cup hivatalos weboldalán, és az equi8.com-on is nyomon követhetik. Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése