2011. november 7., hétfő

Minden szó olaj a tűzre

So You Think napjai meg vannak számlálva, már ami az úgynevezett middle-distance (2000-2400 méteres) távot illeti. - írja a Racing Post Aidan O'Brien szavaira hivatkozva.

Aidan O'Brien: fotó: dailymail.co.uk
A sikertelen Breeders' Cup Classic után a következőképp értékelte a látottakat az ír tréner:

"Jó versenyt futott. Boldogok lehetünk a teljesítménye láttán. So You Think egy kimondottan gyors ló, és úgy tűnik mi rossz irányba indultunk el vele. Ryan (Moore) azt mondta a Classic-ban túlságosan lassú volt számára a tempó. Nem hinném, hogy a 2000 méter, vagy a homokpálya jelentette a gondot, de azt kell mondjam, esetében a versenytáv további növelése nem tűnik célravezetőnek. A sebességére alapozva a következő esztendőben vélhetően visszavisszük inkább mérföldre. Sokat kell még tanulnunk So You Think kapcsán."

Nos, az ehhez hasonló O'Brien "szösszenetek", amint azt a címben is írtam, csak olaj a tűzre sok rajongó számára. Többségében természetesen azokról az ausztrál szurkerekről van szó, akik So You Think-et kisebbfajta félistenként tisztelik. Bánatuk abszolút érthető. 

Az egész sztori ugyebár azzal kezdődött, hogy az elmúlt év végén az Új-Zélandon tenyésztett telivér Bart Cummings istállójából Írországba, Aidan O'Brien "kezei közé" került. Már ez hatalmas felháborodást váltott ki az ötödik kontinensen, mindezt pedig sikerült még megspékelni egy felemásra sikeredett versenyszezonnal (kínos vereség a Royal Ascot-on, mindössze egy negyedik helyezés Európa kirakatfutamában, a Prix de l'Arc de Triomphe-ban, hogy aztán a BC Classic-ban szerzett hatodik helyről már ne is beszéljünk).

SYT egy ausztráliai versenyben - fotó: bronwenhealyphotograpy.blogspot.com
Tény, hogy Cummings irányítása alatt sokkal jobban szerepelt a sötét-pej mén. Vegyük például csak a 2010-es esztendőt, amikor szűk másfél hónap alatt négy ottani Gr1-et nyert SYT. Az utolsót október 30-án 2000 méterre, majd néhány "pihenő" napot követően (november 2-án) már az extra hosszú, 3200 méteres Melbourne Cup-ban szerzett értékes harmadik pozíciót.

A csipős nyelvű Bart Cummings idén többször beszólt O'Brien-nek - fotó: puntersparadise.com.au
Az ausztrálok érthetetlenül nézik, mit csinál O'Brien kedvencükkel. Fejüket vakargatva, és jó nagyokat káromkodva szidják az ír trénert, mondván: Hogy lehet, hogy az a So You Think, aki sorra nyerte a kiemelt (és hozzáteszem patinásabbnál patinásabb) versenyeket odahaza, ráadásul, ahogy arról a Melbourne Cup-ban tanúbizonyságot tett, a hosszabb távval is könnyedén megbirkózott, most miler-ré "silányul"?

Persze vannak olyanok, akik továbbra is bíznak O'Brien-ben, s már előre dörzsölik tenyerüket. Ugyanis az idomár által felvetett mérföldes táv nem mindennapi szenzációt hordoz magában, gondolok itt egyértelműen egy esetleges SYT kontra Frankel ütközetre, ami kétségkívül a jövő év egyik kuriózuma lenne.

Itt már az ír színeket vitte - fotó: skysports.com 
Jómagam igazán elvetemült SYT fan vagyok. Megmondom őszintén, kifejezetten örülnék neki, ha egy napon az én kedvencem venné el Frankel veretlenségét, de maradjunk a realitások talaján. 1600-on "Frankelstein" sacc per kb. 4-5 hosszt verne So You Think-re. Elméleti szinten minden Frankel mellett szól. A táv, és a két év korkülönbség egyaránt Abdullah hercegék irányába billenti a mérleget.

Zárásként engedjenek meg még egy gondolatot. Dato Tan Chin Nam, illetve Tunku Ahmad Yahaya... nem, ezek nem nyelvtörők, bár lehet, hogy sokak nyelve valóban belebicsaklott az iménti sorok olvasásába. Ezek a fonetikusan leírt szavak, két embert "takarnak". Két olyan embert, akiket mostanság szintén divattá vált korholni Ausztráliában. Egyetlen "bűnük", hogy mertek nagyot álmodni. So You Think első tulajdonosairól van szó. A két úriember engedte meg, hogy az ír alapokon nyugvó Coolmore "birodalom" tulajdonrészt vásároljon lóból.

Még így ismeretlenül is minden tiszteletem eme két úré. Hogy miért? 

Valószínűleg mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, mi lenne, ha egy So You Think-hez hasonló világverő (vagy legalábbis annak hitt) telivér állna az istállónkban. Ismerjük be, az emberek többsége nagyravágyó. Ha magamból indulok ki, én is ugyanazt az utat járnám végig, mint amit ők választottak, azaz meg akarnék nyerni vele minden nagy versenyt (Melbourne Cup, Arc de Triomphe, Breeders' Cup Classic stb.). Hangsúlyozom még egyszer egyetlen "bűnük" az, hogy mertek nagyot álmodni. Elhitték, hogy So You Think valóban a Világ legjobb lova lehet. Mára bizonyosságot nyert, hogy tévedtek, de mint tudjuk tévedni emberi vonás...

...hogy mindehhez mi szükség volt O'Brien-re, csak a jó ég tudja...

Ehhez a képhez, tán nem is kéne kommentár - fotó: dailytelegraph.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése