2011. november 3., csütörtök

Breeders' Cup 2011 - második rész

Következzék a szombati nap első hét versenye





Breeders' Cup Marathon - Gd2 (18:20)

Brigantin : fotó: Getty Images
A második nap első versenye az amerikaiak által maratonnak elkeresztelt 2800 méteres viadal. A hároméves és idősebb lovak számára kiírt erőpróba tizenegy telivért hív a rajtgépbe, köztük három európai lovat. A fogadóirodák többsége elsősorban a tavaly ugyanebben a futamban harmadik helyen célba érő A. U. Miner-t (C. Borel) favorizálja, megelőzve például azt az Eldaafer-t (J. Castellano), aki a címvédőként áll starthoz. Előbbi mellett Birdrun (J. Velazquez) is közeli esélynek tűnik. Európai részről Meeznah (T. Queally), Brigantin (J. Leparoux) és Harrison's Cave (R. Moore) próbálkozik. Jómagam a francia Brigantin-ban látom a leendő nyerőt, persze a homokpálya könnyedén megtréfálhatja a hűséges stéhert. Harrison's Cave-re is tessék figyelni! Ha valóban elstartol, hatalmas meglepit okozhat.


Breeders' Cup Juvenile Turf - Gd1 (19:02)

Caspar Netscher - fotó: blogs.bettor.com
Kimondottan jó versenynek ígérkezik a kétéves méncsikók (és heréltek) egy mérföldes ütközete gyepen. A "csatatéren" maximális, tizennégy lovas mezőny feszül egymásnak. Az amerikaiak főleg State of Play-be (R. Dominguez), Finale-be (J. Velazquez) és Majestic City-be (G. Gomez) vetik bizodalmukat. Ebben a futamba is három lovat ad a mi földrészünk, pontosabban annak két országa, Anglia és Írország. Faraaj (N. Callan) eddig csak 1400-on versenyzett. Roger Varian idomítottja négyszer futott eddig és két alkalommal győzött (alacsonyabb besorolású küzdelmekben). Caspar Netscher (K. Fallon) immáron sokadik versenyére készül. Eddig túlnyomóan a hosszabbik sprinttávon vitézkedett. Két Gr2-es sikert követően csak ötödik a Gr1-es Middle Park Stakes-ben (hozzáteszem az első hat helyezett egy hosszon belül ért célba). A harmadik európai vágtázó Wrote (R. Moore), aki a Daily Racing Form szerint közepes esélyt képvisel.


Breeders' Cup Sprint - Gd1 (19:37)

Giant Ryan - fotó: nytbreeders.org
Mindössze kilenc indulót találunk 1207 méteres sprintfutamban. A homokpályás versenybe csak a jenkik delegálnak lovakat. A fentebb említett szaklapnál valamit nagyon tudhatnak a szakik, ugyanis csak ötödik sanszként adják Giant Ryan-t (C. Velasquez-t). Hogy miért értetlenkedek? Nos, az ötéves mén mind a hat 2011-es versenyét megnyerte, ám úgy tűnik ez sem elég ahhoz, hogy favorit legyen. Elé sorolják a szintén jó formában lévő címvédőt, Big Drama-t (R. Dominguez), a Dubai Golden Shaheen másodikát Euroears-t (R. Bejarano), valamint Jackson Bend-et (C. Nakatani) és Amazombie-t (M. Smith) is.


Breeders' Cup Turf Sprint - Gd2 (20:21)

Regally Ready - fotó: paulickreport.com
Némi szomorúságot érzek, ha a másik, 200 méterrel rövidebb sprintcsata névsorát böngészem. Bánatom oka, hogy a gyepen megrendezésre kerülő megmérettetésben sem találunk európai telivért. Az aktuális eredmények alapján a  győzelemért Regally Ready (C. Nakatani) és Havelock (R. Albardo) küzdhet, de érdemes számolni a tavalyi nyerő Chamberlain Bridge-dzsel (H. Theriot).


Breeders' Cup Dirt Mile - Gd1 (21:01)

The Factor - fotó: paulickreport.com
A Dirt Mile esetében négy lovat véleményezek. Az egyes programszámú The Factor-nak (M. Garcia) a közelmúltban voltak olyan formái, ami alapján könnyedén elsöpörhetné ezt a mezőnyt. A csodás küllemű Scackleford (J. Castanon) tavasszal megnyerte az amerikai hármaskorona második ágát, a Preakness Steaks-t, de azóta mélyen valós tudása alatt teljesít. Legutóbb attól a Wilburn-től (J. Leparoux) kapott ki, aki a mostani futam egyik kiemelkedő esélyese, Caleb's Posse (R. Maragh) mellett.


Breeders' Cup Turf - Gd1 (21:45)

Középen Teaks North - fotó: paulickreport.com
Öt európai telivér száll szembe négy észak-amerikai lóval a klasszikus (2400 méteres) távon, a Breeders' Cup második legmagasabb díjazású versenyében. St. Nicholass Abbey (J. O'Brien), Sarafina (C-P. Lemaire), Avait the Dawn (J. Leparoux), Sea Moon (R. Moore) és Midday (T. Queally) mind jól csengő nevek kontinensünkön. Szinte bármelyikük nyerhet. Az odd-sok tekintetében az amerikai lovak nem vehetik fel a versenyt velük, de azért Dean's Kitten-t (R. Dominguez) és Teaks North-ot (J. Castellano) csacskaság lenne ennyivel előbb leírni.


Breeders' Cup Juvenile - Gd1 (22:25)

Union Rags - fotó: equisportphotos.com
Ebben a versenyben 1700 méteren viaskodnak a kétéves mének. A tizenhárom telivérből papíron kiemelkedik a veretlen Grade-1 győztes Union Rags (J. Castellano) és Creative Cause (J. Rosario). Mindkét ló amerikai tréningben áll, akárcsak Drill (M. Garcia), valamint Dullahan (K. Desormeaux). Utóbbi kettő a dobogós helyezésekért harcolhat. Két ír lovat is találunk a mezőnyben. Ők, a Daddy Long Legs (R. Moore) és Crusade (J. Leparoux) alkotta páros. Egyikük sem versenyzett még homokon, így nincsenek könnyű helyzetben.


Holnap folytatom a két leginkább várt futam a Mile (ahol Goldikova is indul) és az esemény csúcspontjának számító BC Classic beharangozójával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése