2012. március 27., kedd

Dubai World Cup Night 2012

Csúcsmeeting a sivatagba ágyazott ékszerdobozban

fotó: middleeastaboutcom

"Álmodtam egy világot magamnak" - Ugye mindenki számára ismerős ez a sor?

Nos, valami nagyon hasonló fogalmazódhatott meg a 90-es évek közepén az Egyesült Arab Emirátusok tejhatalmú uralkodójának, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum-nak a fejében is.

Az álmot pedig tett és cselekedet követte, így mára a Dubai World Cup Night-ot, azaz a Dubai Világkupa Éjszakáját méltán említhetjük egy lapon, olyan más nagy galopptalálkozókkal, mint a Royal Ascot, a Prix de l'Arc de Triomphe meeting, a Melbourne Cup Carnival, vagy éppenséggel a Breeders' Cup. Sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy immáron bizonyos téren, túl is szárnyalja az említett jeles eseményeket.

Hosszan lehetne ecsetelni, micsoda elképesztő látványt nyújt a pár évvel ezelőtt átadott meydan-i szuperkomplexum, valamint annak közvetlen környezete, de az ember vizuális lény, így a versenypályáról, s magáról a Világkupa miliőjéről többet mond ez a videó.




Biztos vagyok benne, hogy a kedves Olvasók közül sokan látták már ezeket a képkockákat, de ha nem tévedek nagyot, újfent végigfutott Önökön a libabőr (ahogy az velem is történt).

Ami a március 31-én megrendezésre kerülő versenynapot illeti, ismét csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az egy arab-, illetve nyolc angol telivérek számára kiírt futamban, összesen 27,25 millió amerikai dollár kerül szétosztásra a győztesek és a helyezettek között, ami magyar valutára átszámítva, közel 6 milliárd Ft-ot jelent.

S, ahogy azt az elmúlt években már megtapasztalhattuk, a szemkápráztató tűzijáték mellett, idén is egy külföldi sztár, név szerint Toni Braxton koncertje színesíti majd a Világkupa záróceremóniáját. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a futamokról, szinte még egy szó sem esett.

Magyar idő szerint 14:30-kor elsőként arab lovakat szólítják majd startgépbe, míg az angol telivérek első viadala bő fél óra múltán veszi kezdetét. A Godolphin Mile-ban (Group-2; 1m $) 14 résztvevővel kalkulálhatunk, s a fogadóirodák egyöntetű véleménye alapján, Saeed Bin Suroor idomítottjának, African Story-nak (L. Dettori) "áll a zászló".

HB tipp: African Story - Do It All - Western Aristocrat


A Mile után duplázunk, legalábbis a versenytáv tekintetében, mivel az extra hosszú, 3200 méteres Dubai Gold Cup (Group-3; 1m $) a következő megmérettetés 15:45-kor. Itt a legtöbben Mahmood Al Zarooni trenírozottjait, Opinion Poll-t (L. Dettori) és Fox Hunt-ot (S. De Sousa) várják a frontba, tegyük hozzá, nem alaptalanul. A 13 indulóból Mikhail Glinka (G. Schofield) is közeli esélyt képvisel.

HB tipp: Fox Hunt - Opinion Poll - Mikhail Glinka


16:25-kor a 3 éves telivéreké lesz a főszerep, azaz jön a Derby (Group-2; 2m $). A Világkupát megelőző "Karneválon" még nem találkozhattunk velük, de ebből a futamból már az ír tréner zseni, Aidan O'Brien lovai sem maradhatnak ki, sőt a Breeders' Cup győztes Wrote (R. Moore) révén, ő indítja az egyik favoritot. A versenyben feltűnik többek között az ausztrál reménység Helmet (K. McEvoy), a dél-afrikai színeket képviselő Mickdaam (C. Soumillon), a korábban argentin idomításban álló, jelenleg francia tréningből érkező Balada Sale (C-P. Lemaire) és a február 23-án ugyanitt Kancadíjat nyert helyi kedvenc, Falls Of Lora (M. Barzalona).

HB tipp: Mickdaam - Falls Of Lora - Wrote


Kereken 17 órakor az Al Quoz Sprint (Group-1; 1m $) a programon, ahol a Derbyhez hasonlóan számos nemzet (Anglia, Írország, Ausztrália, az Egyesült Államok, Dél-Afrika, Japán, Hongkong és Szingapúr is) képviselteti magát.

HB tipp: Joy And Fun - Eagle Regiment - Sole Power


35 perccel később az év egyik legnagyobb sprintszenzációjának lehetünk szemtanúi, hiszen az 1200 méteres Dubai Golden Shaheen (Group-1; 2m $) futamában a címvédő szingapúri Rocket Man (F. Coetzee) olyan sztárokkal csap össze, mint az ausztrál Sepoy (K. McEvoy) és az amerikai "villámléptű", The Factor (R. Bejarano).

HB tipp: The Factor - Rocket Man - Sepoy


50 perces intermezzót követően, 18:25-kor a Dubai Duty Free-vel (Group-1; 5m $) folytatódik az ámulatba ejtő versenynap. Ebben a futamban is maximális létszámú mezőny vesz részt, s nagyon könnyen elképzelhető, hogy a Hongkongból útra kelt telivérek "ellopják" az első három díjat.

HB tipp: Ambitious Dragon - Xtension - California Memory


Klasszikus táv, klasszis lovakkal. Dióhéjban ezt kínálja a 2400 méteres Dubai Sheema Classic (Group-1; 5m $). A Breeders Cup nyertes St Nicholas Abbey (J. O'Brien) és istállótársa Treasure Beach (J. Spencer) mellett, Cirrus Des Aigles (O. Peslier), valamint Mahbooba (K. Shea) a verseny húzónevei, persze mindez nem jelenti azt, hogy csak ők versengenek majd a fődíjért 19 óra magasságában.

HB tipp: Cirrus Des Aigles - St Nicholas Abbey - Mahbooba


A zárófutam természetesen a világ legmagasabb díjazású versenye, a Dubai World Cup (Group-1; 10m $) lesz, ahol 14 telivér csap össze egymással 2000 méteren. A Godolphin istálló négy lovat ad a futamba. Érdekesség, hogy az első zsoké, Frankie Dettori az outsider Price Bishop-ot üli. Ki ne emlékezne rá, tavaly kettős japán siker hozott a Világkupa. Ez idén is könnyen bekövetkezhet, hiszen a felkelőnap országából Eishin Flash (C-P. Lemaire), a hosszú ideje veretlen Smart Falcon (Y. Take) és az elmúlt esztendő második helyezettje Transcend (S. Fujita) vág neki versenynek. Az amerikai Game On Dude a fogadóknál harmadik esélyt képvisel. Lovasa Chantal Sutherland, az első hölgy zsoké, aki részt vehet a World Cup-ban. A játékosok kedvence egyértelműen So You Think, akit az ifjú Joseph O'Brien lovagol majd. A sötét-pej mén (a szerző nagy bánatára) eleddig nemigazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és most sincs könnyű helyzetben. Az igazság pillanata azonban közeleg, szombaton 19:40-kor minden kiderül.

Smart Falcon - fotó: himawarikazushi.blogspot.com
HB tipp: Smart Falcon - Game On Dude - Transcend

Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése