2012. március 11., vasárnap

Ajtebi dicsőséges "visszatérése"

A Szuper Szombat rövid krónikája

Négy lábbal a föld felett, avagy így "szárnyalt" Capponi és lovasa, Ahmed Ajtebi
 fotó: dubairacing.com
Őrült versenyt hozott a nap első angol telivérek számára kiírt futama, azaz az Al Bastakiya. A start után Mary Fildes (T. O'Shea) ragadta magához a vezetést, s hatalmas tempót diktált a mezőnynek. A célegyenesre fordulva azonban, Mickdaam (C. Soumillon) és Counterglow (L. Dettori) befogták a vezető lovakat. Végül előbbi ért elsőként a célba, Surfer (R. Mullen) előtt, míg Counterglow lett a harmadik. A favorit Kinglet (M. Barzalona) momentum nélküli hetedik.




A másodfavorit Krypton Factor (K. Fallon) magabiztos győzelmét hozta a Mahab Al Shimaal. Az 1200 méteres sprintben a játékosok kedvence, Hitchens (S. De Sousa) a második. A dél-afrikai színekben futó August Rush (R. Moore) a harmadik.




Élvezet volt nézni a Meydan Sprintet is. A pálya közepén torlódó lovakat, a későbbi meglepetés győztes Invicible Ash (J. Spencer) belülről, míg Sole Power (J. Murtagh) kívülről kerülte meg. Kettejük között mindössze rövid fejhossz a célban. A dobogó alsó fokára Nocturnal Affair (R. Moore) állhatott fel. War Artist (K. Shea), Margot Did (H. Turner), illetve Prohibit (J. Crowley), ebben a sorrendben hetedik, nyolcadik és kilencedik. Az amerikai sztár Regally Ready (L. Dettori) totális csődöt mond. A sárga herélt csak tizenharmadik. A lefutási idő 59,28 másodperc.




African Story (L. Dettori) fölényes sikerével zárult a mérföldes Burj Nahaar. Meglepetés itt is akadt, ugyanis Snaffy (R. Hills) placcra érésével kevesen kalkuláltak. A favorit Musir (C. Soumillon) nekem csalódást okoz, de így is harmadik.




A klasszikus távon rendezett Dubai City Of Gold is nem várt végeredményt hozott. A szinte végig vezető Mikhail Glinka (R. Ffrench) nyerte a futamot Cavalryman (O. Peslier) és Campanologist (K. Fallon) előtt. A HÁRMASBEFUTÓ tippelt lovai közül Songraft (S. De Sousa) közeli negyedik, Laajooj (M. Barzalona) pedig csak tizedik.




Bravó Ahmed! Ez aztán a "visszatérés". Akik olvasták a beharangozót, érthetik mire gondolok. Próbáltam legalábbis utalni rá, hogy a mostanság kissé hanyagolt Ajtebi-t vélhetően fűti a bizonyítási vágy, s nem is okozott csalódást. Capponi, nyergében az arab zsokéval szép győzelmet aratott a Dubai Wold Cup felkészítőversenyében, azaz a Gr1-es Al Maktoum Challenge 3. részében. Silver Pond (O. Peslier) a decemberi hongkongi csúcsfutamot követően, ezúttal is helyezett. Mögötte Prince Bishop (L. Dettori) a másik dobogós. Monterosso (B. Barzalona) "elsőre" negyedik, ami közel egy éves kihagyás után nem rossz teljesítmény. A favorit Mendip (K. Fallon) tizenegyedik. A szintén esélyesként számon tartott Bold Silvano-t Soumillon a finisben már nem erőlteti.




A hasonló besorolású Jabel Hatta-ban Master Of Hounds (K. Shea) a nyerő. A korábbi O'Brien idomítás jól bírta a saját maga által diktált tempót, így a riválisok végig csak a hátát nézték. City Style (M. Barzalona) lett a második, a favorit Mutahadee (C. Soumillon) pedig a harmadik. Az ismert nevek közül Wigmore Hall (J. Spencer) hatodik, Presvis (R. Moore) kilencedik, Dubawi Gold (R. Hughes) tizedik.




Ez volt tehát a Super Saturday, vagy ha úgy jobban tetszik, a Szuper Szombat. Reményeim szerint sokan követték figyelemmel eme parádés nap történéseit.

Meydan-ben legközelebb március 17-én (szombaton) rendeznek futamokat, amely a Karnevál utolsó versenynapja lesz. Kiemelt viadalt ekkor már nem láthatunk, de tudjuk be ezt inkább „vihar előtti csendként”, hiszen három hét múlva következik, az oly rég várt Dubai Racing Night, többek között a 10 millió dolláros World Cup-pal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése