2012. február 28., kedd

Gyorsabb, mint a szél

The Factor - Az amerikai villámléptű

fotó: horseracingnation.com
A szokásos Racing Post mustra közepette egy érdekes cikkre bukkantam. A 4 éves mén, The Factor nyerte a 7 furlongos Grade 2-es besorolású San Carlos Stakest szombaton, az Egyesült Államok béli Santa Anita Parkban. A lefutási idő 1:20,56 homokon.

1 furlong egész pontosan 201,168 méter, így egyszerű kalkulációt követően, 7 furlong nagyjából 1408 méter. A homokpályás világrekordot erre a távra ketten tartják. 1980-ban Rich Cream, míg  1982-ben Time To Explode 1:19,4-ben teljesítette ezt a távot. További megegyezés, hogy mindkét telivér a Hollywood Parkban érte el ezt a remekbe szabott időeredményt.

Adódik a kérdés, van-e értelme összehasonlítani egy-egy futam lefutási idejét?

Nos, ez egy olyan téma, ami valóban megosztja a hozzáértőket. Vannak akik kategorikus nemmel válaszolnak. Mások véleménye szerint a versenytávok növekedésével egyre csökken az időeredmények jelentősége. Ebben is, abban is van igazság, de annyi bizonyos, a galoppversenyzés nem egy üvegbúra alatt, steril körülmények között zajlik. A lefutási időt számos tényező befolyásolhatja, s pont ezen összetettségből fakadóan, soha nem tudunk teljesen azonos versenykörülményeket teremteni.

The Factor "egy-húszas" töredékideje mindenesetre páratlan gyorsaságról tesz tanúbizonyságot. Ennek okán következzék a szürke, vagy fakó mén (kinek, hogy tetszik) eddigi pályafutásának rövid bemutatása.

The Factor 2008. március 15-én látta meg a napvilágot Kentuckyban. Apja War Front, annak a Danzingnak az ivadéka, aki 1991. és 1993. között az USA vezető fedezőménje volt. War Front hét futásból mindössze egyszer győz, de emellett ötször második. Legjobb eredményeit 6, illetve 7 furlongon produkálja.

Anyja Greyciousness tizennégy startból két alkalommal első, és háromszor dobogós. Összesen 64 ezer dollárt keresett, ami valljuk be őszintén, igencsak szerény életnyeremény. Viszont a vérvonal itt is parádés. Elég csak a papára, Miswakira gondolni, aki olyan lovak nagyapja, mint Daylami, Galileo, Dalakhani, vagy éppenséggel Sea The Stars (hogy csak a legismertebbeket említsem).

The Factor a BloodHorse.com-on találtak alapján eddig eddig háromszor cserélt gazdát. Utoljára 2010-ben 250 ezer dollárért kelt el. Jelenlegi tulajdonosai George Bolton és David Shimmon. Trénere napjaink egyik legismertebb amerikai idomárja, Bob Baffert.

2010. december 26-án, azaz karácsony másnapján mutatkozik be egy nyeretlenek csikók számára kiírt versenyben. Kivételes gyorsaságát már ekkor megcsillogtatja. 1:06,98-ban nyeri a 6 furlongos Santa anitai futamot.

3 évesen februárban, a Grade 2-es San Vicente Stakesben indul először. A helyszín ezúttal is Santa Anita, de a versenytáv ekkor már 7 furlong. Az eredmény 3/4 hosszas győzelem, de igazából az 1:20,34-es idő az, amely megint csak önmagáért beszél.




Egy hónappal később az Oaklawn Parkban több mint 6 hosszal nyeri a hasonló besorolású Rebel Stakest 8,5 furlongon (kb. 1710 méter). A vert mezőnyben több korábbi Grade 1 győztes, mint például Caleb's Poose, vagy J P's Gusto.




Áprilisban ismét az Oaklawn Parkban vendégszerepel, de az Arkansas Derbyben (Gd1; 9 furlong ~ 1810m) végül a várakozások alatt teljesít. Kasszafavoritként csak hetedik a tizenhárom lovat felvonultató derby felkészítőben.

Négy hónapos pihenő után Del Marban lép újra pályára, ahol 7 furlongra visszavéve magabiztos előnnyel nyeri Pat O'Brien Stakest (Gd1) szintetikus felületen.




Októberben és novemberben két újabb fiaskó következik. Először a hosszabbik sprinttávon rendezett Ancient Title Stakesben (Gd1) kapitulál, ahol a későbbi Breeders' Cup Sprint győztes Amazombie nyer, majd a mérföldes BC Dirt Mileban (Gd1) lesz helyezetlen Caleb's Poose mögött. Utóbbi versenyben a starttól kezdve hatalmas iramot diktál állandó lovasával, Martin Garciaval, de mint kiderült, ez a (már-már örültnek nevezhető) taktika lett a veszte.




2011. decemberében még egy megmérettetés vár rá. Legjobb távján, 7 furlongon élete eddigi legjobb eredményét éri el. 3 és 1/2 hosszal győz a Malibu Stakesben (Gd1) a számára szinte hazai pályának tekinthető Santa Anita Parkban. Az időeredményt bámulatos 1:19,89!!!




A hétvégi San Carlos Stakesben aratott siker után az eddigi összekereste már meghaladja a 700 ezer dollárt, de ami ennél is szembetűnőbb, hogy 7 furlongon még soha nem talált legyőzőre.

...de vajon merre tovább?

Bob Baffert a március 31-i Dubai Golden Shaheen-t említette, mint lehetséges következő állomás, azonban a társtulajdonos David Shimmon lelki szemei előtt már a Royal Ascot lebeg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése