2012. február 10., péntek

Black Caviar - Egy új kihívás

Tizennyolcadik győzelmére készül a "Fekete Kaviár"

fotó: heraldsun,.com.au
"Jön a tizenhetedik! - Ez nem lehet kérdés!" - írtam két hete, amikor Black Caviar egy igencsak szerény nevekből álló mezőnnyel nézett szembe a Group 2-es Australia Stakes startjánál, s máris itt a csodakanca következő megmérettetése.

A holnapi C. F. Orr Stakes startjánál nyolc ellenfél vár Black Caviar-ra, de ami ennél is fontosabb, a versenyt 1400 méterre rendezik. Az ausztrálok szuperlova így, pályafutása során először elhagyja a klasszikus sprinttávokat, felkavarván ezzel az állóvizet.

A vetélytársak közül kiemelhetjük a tavalyi Caulfield Cup győztes Southern Speed-et, akit a mostanság remek formában lévő Craig Williams lovagol majd. Az említett nagy sikert 2400 méteren aratta az 5 éves kanca, amit két héttel később egy negyedik hely követett 400-zal rövidebb távon.

A mezőny másik ismert vágtázója az az Efficient (E. Cassar), aki fénykorában (közel öt esztendeje) megnyerte az ötödik kontinens leghíresebb futamát, az extra hosszú, 3200 méteres Melbourne Cup-ot. A 9 éves szürke herélt vélhetően túl van már pályafutása csúcspontján, de hozzáteszem, 2009-ben még Gr1-et nyert 2000 méteren.

Efficient-hez hasonlóan Playing God-nak (S. Parnham) is inkább a hosszabb távok fekszenek. December elején kisebb meglepetésre megvédte címét az 1800 méteres Kingston Town Classicban (Gr1).

Az indulók között találunk két Európában tenyésztett lovat. A német földön született Illo (K. McEvoy) jelenleg az ausztrál trénerlegenda, Bart Cummings idomítottja, míg a szigetországban világra jött Midas Touch egykoron második volt az ír St. Leger-ben. Ausztráliában eddig egyikük sem aratott maradandót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése