2011. szeptember 5., hétfő

Megvan a nyolcadik

Merre tovább So You Think?????

fotó. irishracing.com
So You Think (J. Heffernan) sikerével zárult a Irish Champion Stakes. Az ötéves mént a vártnál nagyobb csatára késztette a kétszeres kancadíj nyerő Snow Fairy (L. Dettori). Ed Dunlop idomítottja talán most futott a legjobban az idei év során, de ez is kevésnek bizonyult a "Géppel" szemben. Famous Name (P. Smullen) a harmadik.




SYT jövője egyenlőre hatalmas kérdőjel. A futamot követő nyilatkozatokból az derült ki, hogy O'Brien-ék is csak tapogatóznak. Talán október 15-én láthatjuk újra a High Chaparral ivadékot Ascot-ban. Amennyiben Aidan O'Brien következetes, a British Champion Stakes a következő megálló az Új-zélandon tenyésztett telivér számára, de szóba került az ugyanazon a napon lefutásra kerülő mérföldes Queen Elizabeth II Stakes, ahol Frankel várna rá.

Utóbbira kicsi az esély, de ki tudja mit hoz a jövő. Ha engem kérdeznek, azt mondom "Frankelstein" ellen aligha győzhet az immáron nyolc Group 1 győzelemnél járó SYT (pláne mérföldön).

Az elmúlt hét közepén a Racing Post-ban megjelent írásban Sam Walker azt taglalja, So You Think lehet az első telivér, aki ugyanazon évben megnyeri az Arc és Breeders' Cup Classic futamát.

2001-ben a Godolphin-os Sakhee nagyon közel járt a bravúrhoz. Azok után, hogy az Arc de Triomphe-ban könnyedén elszórta vetélytársait, a Classic-ban egy orrhossz választotta el a teljes mennybemeneteltől (Tiznow volt a nyerő).

A nemzetközi galopp szerelmeseinek örömteli hír lehet, hogy a Ballydoyle-osok sem zárkóznak el kategorikusan az utóbbi felvetéstől. Szűk egy hónap áll rendelkezésükre, hogy döntsenek. A francia meeting ugyanis október első hétvégéjén veszi kezdetét.

Tudvalevő, hogy a Coolmore "birodalom" három lovat tervezett indítani a Arc-ban. Ők az Epsom Derby nyertes Pour Moi, és a két ír szupervágtázó: Fame and Glory, illetve St Nicholas Abbey.

Pour Moi versenypályafutása bő egy héttel ezelőtt véget ért. A hároméves mén Chantilly-ban, tréning közben szenvedett súlyos balesetet. Fame and Glory a 4000 méteres Ascot Gold Cup megnyerése után, egy kisebb ír Listed futamban állt starthoz, ahol meglepetésre csak második lett. St. Nicholas Abbey-t legutóbb július 23-án láthattuk versenyezni a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-ben. A mindössze 17 éves Joseph O'Brien-nel a nyergében harmadik helyen értek célba.

Szintén az ifjú titán ült Await the Dawn hátán a Juddmonte International Stakes-ben. Az előzetesen kasszafavoritkén számon tartott Giant´s Causeway ivadék csúnyán leszerepelt a minimezőnyben. Ha azt írom harmadikok lettek, még senki nem kapja fel a fejét, de ha hozzáteszem, hogy a két Abdullah tulajondonban lévő ló (Twice Over és Midday) közel hat hosszt vert rá, akkor talán kijelenthető: valami nem stimmelt.

Mindezt csak azért tartottam fontosnak megjegyezni, mert Await the Dawn lenne a Ballydoyle csapat első számú aspiránsa az amerikai mamutdíjazású versenyben, azaz a BC Classic-ban.

Felmerül a kérdés bennem: Mi lett volna, ha nem Joseph üli a fent említett két lovat, hanem mondjuk egy jóval rutinosabb zsoké? Gondolok itt elsősorban arra a Heffernan-ra, aki egyre jobban tölti ki azt a bizony űrt, amit Johnny Murtagh hagyott maga után. Ezt azonban már soha nem tudjuk meg.

2 megjegyzés:

  1. So You Think szerény véleményem szerint biztosan nem lesz kettős nyerő. Az Arc-ot talán még behúzza (szerintem ezt sem),de a BC-ot egész biztosan nem.

    VálaszTörlés
  2. Utóbbiban teljes mértékig egyetértünk.

    VálaszTörlés