2011. szeptember 10., szombat

Itt van az ősz, itt van újra...

...s vele együtt megérkezett az Arc "előszele"


fotó: blog.victorchandler.com
Három héttel az Arc meeting előtt, jönnek a francia galoppfesztivál felkészítőversenyei Longchamp-ban.  Mit is mondhatnék? Elnézve a mezőnyöket, olyan ez,  mintha a Royal Ascot programját próbálnánk egy napba sűríteni.

A nap első futama a Prix du Petit Couvert (Gr3; 1000 méter; 3 éves és idősebb lovaknak; 12 induló; 13:30). A King's Stand Stakes idei kiírásának győztese Prohibit (J. Crowley) a favoritom. Az aktuális formák alapján Hamish McGonagall (D. Allan), Lisselan Diva (W. Saraiva), Mar Adento (C. Soumillon) és Spectacle du Mars (G. Benoist) játszhat még főszerepet. Örömteli hír, hogy War Artist (A. Suborics) szintén ott lesz a mezőnyben.

Fél órával később következik a Prix Foy (Gr2; 2400 méter; 4 éves és idősebb lovaknak; 4 induló; 14:00). Bombaerős minimezőny a Ballydoyle-os, St Nicholas Abbey-jal (C. Soumillon), az Arc favorit Sarafina-val (C-P. Lemaire) és két japán lóval, Hiruno D'Amour-ral (S. Fujita), valamint Nakayama Festa-val (M. Ebina). A két távol-keleti vágtázó közül utóbbit szerintem senkinek sem kell bemutatni. Hiruno D'Amour először hagyta el Japánt. A négyéves mén utolsó két versenyében nem talált legyőzőre.

A harmadikban, azaz a Prix Neil futamában pályán a derbyévjárat képviselői (Gr2; 2400 méter; 3 éves lovaknak, 6 induló, 14:30). Újra a zöld gyepre lép a Francia Derby győztese Reliable Man (G. Mosse), de nem ő a favorit, hanem a Grand Prix de Paris nyertese, Meandré (M. Guyon). Elsősorban King of Arnor (P-C. Boudot) csatázhat a két gigásszal.

Egy hendikepet követően jön a Prix du Moulin de Longchamp (Gr1; 1600 méter; 3 éves és idősebb lovaknak; 9 induló; 15:40), ahol olyan kiváló lovakat láthat a közönség, mint Planteur (C. Soumillon), Zoffany (G. Mosse), Excelebration (J. Spencer), vagy az általam leginkább előre várt Hannon idomítás, Dubawi Gold (R. Hughes - a fenti képen).

A nap hatodik futama a Prix Vermeille (Gr1; 2400 méter; 3 éves és idősebb kancáknak, 6 induló; 16:15). A szuperkanca Goldikova féltestvére, Galikova (O. Peslier) a legjobb sansz, de Shareta (C-P. Lemaire) és Testosterone (S. Pasquier) is jó esélynek tűnik. A versenyben sokunk kedvence, Christophe Soumillon Aidan O'Brien trenírozottját Wonder of Wonders-t üli.

Zárásként a Prix Gladiateur futamáról (Gr3; 3100 méter; 4 éves és idősebb lovaknak; 10 induló; 17:20) tennék rövidek említést, már csak azért mert az a Brigantin (P-C. Boudot) a favoritom, aki az elmúlt esztendőben még Letty-t megelőzve nyert Svájci Derbyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése