2011. szeptember 29., csütörtök

Arc meeting 2011 - Két nap mámor

Szavakban szinte kifejezhetetlen mit jelent számomra az Arc. Rajongok az ír és az angol galoppért, de Royal Ascot ide vagy oda, nálam a csúcsok csúcsa a két napos Arc meeting, a futamok futama pedig a Prix de l'Arc de Triomphe.

fotó: photoshippiques.canalblog.com

Egy versenyhétvége, amikor új csillagok szület(het)nek, és legendák vál(hat)nak halhatatlanná. Ki ne emlékezne Zarkava csodálatos győzelmére 2008-ból, vagy, hogy mást ne mondjak Sea The Stars egy évvel későbbi mindörökké feledhetetlen sikerére?



A múlt után azonban jöjjenek a jelenkor legnagyobbjai. Először a szombati nap négy kiemelt versenyéről tennék említést néhány mondatban.

Prix Chaudenay (Gr2; 3000 m; 3 éves lovaknak) - 15:40

A minimezőny ellenére nem lehet panaszunk, hiszen az induló lovak közel azonos képességűek. Talán Gaily Game (O. Peslier) és Pacifique (G. Mossé) játszhatja a főszerepet a majd két mérföldes versenyben, de Shankardeh (C-P. Lemaire) és Miss Lago (A. Crastus) szintén kiváló formának örvend.

Prix Daniel Wildenstein (Gr2; 1600 m; 3 éves és idősebb lovaknak) - 16:15

Elvi alapon a szeptember 11-i Prix du Moulin de Longchamp második és harmadik helyezettje, azaz Rio de la Plata (L. Dettori) és Rajsaman (T. Jarnet) várható a frontba. Rajtuk kívül legalább öt, vagy hat ló okozhat meglepetést. Kérdés, hogy kisebbet vagy nagyobbat?

Prix de Royallieu (Gr2; 2500 m; 3 éves idősebb kancáknak) - 16:50

Egy újabb kis létszámú mezőny, csüggedni azonban most sem érdemes. Alain de Royer-Dupré mester, korunk egyik legendás francia trénere Shamanova (C-P. Lemaire) nevű idomítottját küldi csatába a 74 ezer eurós első díjért. A négyéves telivér Aga Khan jellegzetes zöld színét viszi. Jómagam ezt a kancát várom az első helyre, míg a dobogó alsóbb fokaiért nálam a Sea of Heartbreak (J. Fortune), Modeyra (L. Dettori) "duó" küzdhet.

Prix Dollar (Gr2; 1950 m; 3 éves és idősebb lovaknak) - 17:25

Ebben a futamban sok minden elképzelhető, már ami a placcokat illeti, de azt egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy ne Cirrus des Aigles (F. Blondel - a fenti képen) haladjon át elsőként a célon. Az ötéves herélt utolsó három versenyét egyaránt megnyerte (sorrendben: három, nyolc, illetve tíz hosszt verve a mögötte másodikként célba érőkre). Khalid Abbdullah herceg lovai, Byword (M. Guyon) és Famous Name (P. Smullen), valamint a német tréningből érkező Durban Thunder (T. Hellier) nézheti talán majd legközelebbről Cirrus des Aigles farát.

Folyt. köv. holnap a vasárnapi versenyek beharangozóival itt a HÁRMASBEFUTÓN.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése