2011. szeptember 30., péntek

Arc meeting 2011 - Mesebeli vasárnap

Nem csalás, nem ámítás, az Arc találkozó második napján hét Group 1-es futam a terítéken.


fotó: sixdegreesevents.co.uk

Prix Du Cadran (Gr1; 4000 m; 4 éves és idősebb lovaknak) - 13:10

Ley Hunter (középen) - fotó: godolphin.com
Nem könnyű a dolgom, ami a mezőny bemutatását illeti. Csak és kizárólag, az utolsó futásokra támaszkodva, talán Ley Hunter (M. Barzalona) esetleges győzelmére mutatkozik a legnagyobb esély. A négyéves mén három héttel ezelőtt rövid fejhosszal nyerte a Cardan előfutamának számító Prix Gladiateur-t. Abból a versenyből starthoz áll még a negyedik Silver Valny (T. Messina), az ötödik Celtic Celeb (M. Guyon) és a hetedik Brigantin (P-C. Boudot). Utóbbinak az év korábbi szakaszában voltak kimondottan bíztató eredményei, hogy mást ne mondjak, harmadik helyen végzett az Ascot Gold Cup-ban, és a hosszútávú lovaknál magasan jegyzett Prix Kergorlay-ban. Nem mehetünk el szó nélkül Kasbah Bliss (G. Mossé) neve mellett sem. Az immáron kilencéves herélt figyelemre méltó második volt Brigantin előtt a fentebb említett francia versenyben. A Paris-Turf a Cardan címvédőjétől Gentoo-tól (C-P. Lemaire) is jó futást remél.


Prix de l'Abbaye de Longchamp (Gr1; 1000 m; 2 éves és idősebb lovaknak) - 13:45

Prohibit - fotó: paris-turf.com
Az ismert európai sprinterek java felvonul az idei Abbaye-ban. Az angolok leginkább Prohibit-ben (J. Crowley), illetve a Nunthorpe nyerő Magot Did (J. Spencer) sikerében bízhatnak, míg a franciák elsősorban Mar Adentro-tól (T. Jarnet) és Wizz Kid-től (I. Mendizabal) remélhetnek szép momentumokat. Örömmel jelentem, hogy idén találunk csikót a versenyben. Requinto-t (W. Lordan) már a Nunthorpe Stakes-ben mély vízbe taszajtotta a menedzsment, ahol aztán rendesen "eláztak", de évjárattársai között 1000 méteren eleddig nem talált legyőzőre a Dansili mén.


Prix Marcel Boussac - Critérium des Pouliches (Gr1; 1600 m; 2 éves kancáknak) - 14:20

Fire Lily - fotó: irishracing.com
A három futás óta veretlen Elusive Kate (W. Buick), valamint Zantenda (O. Peslier) és Fire Lily (W. Lordan) hármasa csatázhat a közel 70ezer eurós első díjért, de kis szerencsével Yellow Rosebud (P. Smullen) és Rajastani (S. Pasquier) is placcra érhet.


Prix Jean-Luc Lagardere - Grand Critérium (Gr1; 1400 m; 2 éves méneknek) - 14:55

Dabirsim - fotó: paris-courses.com
Dabirsim (L. Dettori) kimagasló favorit, azonban ellene szól, hogy soha nem futott még erre a távra. Ha nem ő, akkor esetleg Fort Bastion (R. Hughes), vagy Sofast (O. Peslier) lehet a végső nyerő.


Prix de la Foret (Gr1; 1400 m; 3 éves és idősebb lovaknak) - 15:30

Goldikova - fotó: guardian.co.uk
Goldikova (O. Peslier) a "díszvendég". Szinte minden a tizennégyszeres Group 1 győztes kanca mellett szól. Ismertebb vetélytársai Dream Ahead (W. Buick) és Marchand d'Or (D. Bonilla) inkább sprinterek, míg a korábban mérföldre magas formát futó Worthadd (L. Dettori) legutóbb csúnyán "kirúgott".

(időrendi sorrendben haladva, itt az Arc indulóinak kéne következnie, de róluk a poszt második felében valamivel részletesebben olvashatnak)



Prix de l'Opéra (Gr1; 2000 m; 3 éves és idősebb kancáknak) - 17:45

fotó: skysports.com
Banimpire (K. Manning) és a Fabre idomítás, Announce (M. Guyon - a fenti képen jobbra) az általam véleményezett lovak. A két kipróbált lovat Nahrain (L. Dettori) és Sandy's Charm (O. Peslier) követheti a célban.  


Prix de l'Arc de Triomphe (Gr1; 2400 m; 3 éves és idősebb lovaknak) - 16:15

1. Workforce (King's Best - Soviet Moon) - 4 éves mén

fotó: flickr.com
Trénere: Sir. M. Stoute / Lovasa: R. Moore

2010. Epsom Derby nyerője, az Arc címvédője. Idén egy könnyed Group 3-as sikerrel nyitja az évet, majd kétszer második. Először a Eclipse Stakes-ben szenved vereséget So You Think-től, utána hatalmas meglepetésre Nathaniel mögött megint csak ezüstérmes a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-ben.


2. St Nicholas Abbey (Montjeu - Leaping Water) - 4 éves mén

fotó: blog.victorchandler.com
Trénere: A. O'Brien / Lovasa: J. O'Brien

Közel egy éves kihagyást követően április elején tér vissza a zöld gyepre. Fokozatosan jött előre, míg végül a Coronation Cup-ban behúzza pályafutása második Gr1-es győzelmét. Utolsó két versenyében egyaránt harmadik.


3. Silver Pond (Act One - Silver Fame) - 4 éves mén

fotó: paris-turf.com
Trénere: C. Laffon-Parias / Lovasa: T. Thulliez

Háromévesen nem talált legyőzőre. Idei első versenyében rögtön kikap, de szinte mindig pénzért fut. Ebben a mezőnyben, már az is meglepetés lenne, ha elcsípne egy pénzdíjas helyezést.


4. Hiruno d'Amour (Manhattan Cafe - Share Elegance) - 4 éves mén

fotó: enjoy.jbis.or.jp
Trénere: M. Kon / Lovasa: S. Fujita

A bombaerős japán versenyüzem üdvöskéje. Három hete csak egy rövid nyakhosszal maradt alul az Arc favorit Sarafina-val szemben a Prix Foy futamában. Győzelme könnyedén elképzelhető.


5. Nakayama Festa (Stay Gold - Dear Wink) - 5 éves mén

fotó: flickr.com
Trénere: Y. Ninomiya / Lovasa: M. Ebina

A másik Japánból érkezett telivér. Tavaly meglepetésre nagyon közeli második az Arc-ban. A Prix Foy minimezőnyében csak negyedik, ami alapján úgy tűnik, 2011-ben nem fogja megismételni előző évi bravúros teljesítményét.


6. So You Think (High Chaparral - Triassic) - 5 éves mén

fotó: racehorsetalk.com.au
Trénere: A. O'Brien / Lovasa: J. Heffernan

Öt ausztrál Gr1 sikerrel a háta mögött, az elmúlt esztendő végén került ír tulajdonba az Új-Zélandon tenyésztett telivér. O'Brien kezei alatt négy győzelem (három Gr1) és egy fájó második helyezésig jut az öreg kontinensen. Eclipse Stakes-beli formáját 132-es RPR számmal jutalmazták az angol szakemberek, ezzel jelenleg harmadik a Racing Post világranglistáján Frankel (135) és Black Caviar (133) mögött.


7. Sarafina (Refuse to Bend - Sanariya) - 4 éves kanca

fotó: turf-times.de
Trénere: A. de Royer-Dupré / Lovasa: C-P. Lemaire

Ez elmúlt esztendőben harmadik ugyanebben a versenyben. Idén bombaformában az Aga Khan tulajdonú telivér, aki szinte minden fogadóirodánál első esélyt képvisel.


8. Snow Fairy (Intikhab -Woodland Dream) - 4 éves kanca

fotó: skysports.com
Trénere: E. Dunlop / Lovsa: L. Dettori

2010-ben első az Ír és az Angol Kancadíjban, majd a télen a Távol-Keleten újból csak a hátát nézik az ottani legjobbak. 2011-ben nehezen indul számára a szezon, de legutóbb már szorongatta So You Think-et. Az alapján most is a dobogó környékére érhet.


9. Treasure Beach (Galileo - Honorine) - 3 éves mén

fotó: qam.espn.go.com
Trénere: A. O'Brien / Lovasa: C. O'Donoghue

Angliában nem várt második a Derbyben, ami után már senkit nem lepett meg az Ír Derbyben aratott győzelmével. A Grand Prix de Paris-ban csak negyedik, amit egy amerikai Grade 1-es győzelemmel korrigált. Eredményei alapján itt a helye, de egy belső hang azt súgja, ehhez a megmérettetéshez még nagyon sokat kéne javulnia.


10. Meandré (Slicky - Penne) - 3 éves mén

fotó: paris-turf.com
Trénere: A. Fabre / Lovasa: M. Guyon

A Grand Prix de Paris idei kiírásának győztese. A Prix Neil-ben viszont kikapott Reliable Man-től. Pénzes helyezést várhatunk tőle.


11. Masked Marvel (Montjeu - Waldmark) - 3 éves mén

fotó: chron.com
Trénere: J. Gosden / Lovasa: W. Buick

Három hete vált ismerté a neve, miután megnyerte az Angol St. Leger-t 2800 méterre.


12. Reliable Man (Dalakhani - On Fair Stage) - 3 éves mén

fotó: guardian.co.uk
Trénere: A. de Royer-Dupré / Lovasa: G. Mossé

Az idei Fracia Derby hőse. Treasure Beach-hez hasonlóan, ő is valós tudása alatt teljesít a Grand Prix de Paris-ban. Ennek ellenére övé a képzeletbeli dobogó harmadik foka. Három héttel ezelőtt visszavág Meandré-nak, s ezzel ismét az Arc favoritok egyikévé lép elő.



13. Shareta (Sinndar - Shawara) - 3 éves kanca

fotó: tierce-magazine.com
Trénere: A. de Royer-Dupré / Lovasa: T. Jarnet

Dupré mester három indulója közül, ő tűnik a leggyengébbnek. Ezen lovak között a tisztes helytálláson kívül mást, nem várhatunk tőle.


14. Testosterone (Dansili - Epopee) - 3 éves kanca

fotó: paris-courses.com
Trénere: P. Bary / Lovasa: S. Pasquier

Hasonlóak az érzéseim, mint Shareta esetében. Hiába a kimondottan jó formák, egyenlőre túl nagy falatnak tűnik számára ez a verseny.


15. Danedream (Lomitas - Danedrop) - 3 éves kanca

fotó: reiten-brandenburg-berlin.de
Trénere: P. Schiergen / Lovasa: A. Starke

Két német Gr1 sikert maga mögött tudva, Longchamp-ban is megcsillogtathatja tudását.


16. Galikova (Galileo - Born Gold) -  3 éves kanca

fotó: thoroughbreddailynews.com
Trénere: F. Head / Lovasa: O. Peslier

Az élő legenda, Goldikova féltestvére. A franciák nagyon sokat várnak tőle, s jómagam is így vagyok ezzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése