2011. október 5., szerda

Utózöngék az Arc de Triomphe kapcsán

Danedream, Danedream és megint csak Danedream...


fotó: Getty Images
Egy név, amely mindössze egy délután alatt bejárta a világsajtót. Akik csak átfutottak az előző mondaton, azok most kérem olvassák újra, és jó hangsúlyosan nyomják meg a "világ" szót. Igen, a világsajtót, nem csak a szaksajtót. Azt mindenki tudja, hogy az Egyesült Államokban nagy hagyománya van a galoppsportnak, így az, hogy a Daily Racing Form, vagy a Bloodhorse.com ejt néhány szót a hároméves kanca győzelméről, még nem meglepő. Arra viszont már jómagam is felkaptam a fejem, amikor Clevland városának első számú portálja vezető hírként számolt be Peter Schiergen idomítottjának sikeréről.

Hétfő délután Danedream neve kapcsán már 263ezer találatra bukkantam a Google segítségével, ugyanezen időpontban facebook rajongói tábora közel az ötszörösére nőtt. A Youtube-on már megjelent az első Danedream-et dicsőítő videómontázs (láttam már ennél jobbat, de azért ez sem rossz).




Érdekesség, hogy az angol szakemberek nem hatódtak meg ennyire a kanca győzelmétől, hiszen mindössze 128 RPR számmal díjazták teljesítményét, ami egyszerűen érthetetlen, pláne annak tükrében, hogy öt hosszal (versenyrekordban) utasított maga mögé egy olyan mezőnyt, amiről a szigetországiak mostanában csak álmodozni szoktak a King George kapcsán. (A King Geogre, tejes nevén King George VI and Queen Elizabeth Stakes lenne az angolok Arc de Triomphe-ja. A táv ugyanaz, bár a díjazása jóval szerényebb, ami azonban még nem feltétlenül magyarázat, az ott rendre tapasztalható szerény létszámú mezőnyökre.)

Danedream jövőjéről egyenlőre semmi infót nem hallottam.

A szigetországban viszont a csapból is So You Think folyik. Az Arc-ban történteket Heffernan (a zsoké) a következőképp kommentálta: "A sorsolásnál nem volt szerencsénk (a 14-es startboxot kapták), ezért úgy döntöttünk, hogy várásra lovagolom, remélve, hogy marad benne a finisre. Elégedettek vagyunk vele."

Tegnapelőtt vettem a bátorságot, és egy egyszerű kérdő mondatot szegeztem az ír csapat kapcsán jól értesült coolmore-i facebook oldal fenntartójához, aki arról tájékoztatott, hogy a nyolcszoros Gr1 győztes mén október 15-én áll legközelebb starthoz a Champion Stakes futamában (Ascot-ban), majd ezt követően a Breeders's Cup felé veszi az irányt.

Néhány órával később, már a Racing Post is megerősítette a hírt, már ami az angol futamot illeti, de az amerikai "túráról" ők egy szót sem írnak. SYT rajongóknak jó hír lehet továbbá, hogy az ötéves mén, úgy tűnik jövőre is versenyezni fog.

Coolmore-nál maradva megemlíteném, hogy sokan zúgolódnak, a másik O'Brien idomítás, Treasure Beach Arc szereplése miatt. A rajongók nem értik, miért kellett az Ír Derby nyerőt pacemakernek használni?

Véleményem szerint O'Brien mindenáron meg akarta nyerni a versenyt (SYT révén), s a végső siker érdekében feláldozták TB-t az Arc "oltárán".

Treasure Beach jövője nyitott kérdés, de a napokban őt is állva hagyták a Champion Stakes egyik utolsó előtti törlésénél.

Nem mehetek el szó nélkül Workforce teljesítménye mellett sem. Az a ló, aki az elmúlt esztendőben Epsom Derby-t és Arc-ot nyert, idén mindössze egy Gr3-as győzelmet aratott még valamikor tavasszal. Ezt követően második az Eclipse-ben So You Think mögött (akitől azért ki lehet kapni), majd jött a King George fiaskó. Újabb "ezüstérem", de nem az a fajta, amit szívesen mutogatunk a vitrinben. A 2011-es Arc de Triomphe-ban ismét együtt ért célt Nakayama Festa-val, csak ezúttal nem az első két helyért küzdöttek, hanem a tizenegyedik-tizenkettedik pozícióért.

Workforce francia produktuma egy másik érdekességre is rávilágította a figyelmemet. A linkre kattintva megnézhetik a tavalyi Epsom Derby hivatalos végeredményét. Ha az O'Brien lovakat (tehát az akkori ír indulókat) kivesszük a pakliból, akkor láthatjuk, hogy Workforce mellett, kizárólag a nemrég elpusztult Rewilding tudott maradandót alkotni (Gr1 szinten). Mindebből csak annyit akartam kihozni, hogy a 2010-es angol derbyévjárat (főleg annak stéher ménállománya) harmatgyenge volt, ami felettébb meglepő egy ekkora versenyüzem esetében.

Ami a kancákat illeti, ott sem sokkal jobb a helyzet, hiszen Snow Fairy-t (és talán Timepiece-t) leszámítva, aligha találunk még egy lovat, aki említésre méltó eredménysorral rendelkezik. SF kapcsán viszonylag friss hír, hogy a téli hónapokban újfent a Távol-keleten próbál szerencsét.

Zárásként néhány szó a franciákról. Az Arc-ban csődöt mondó Reliable Man a sokat emlegetett Champion Stakes-re készül, míg Royer-Dupré mester másik trenírozottja, Sarafina a Breeders' Cup-on tündökölhet legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése