2011. október 13., csütörtök

Bajnokok Napja

British Champions Day 2011


fotó: skysports.com
Ez igen... A sokat korholt angol versenyszervezők (némi katari segítséggel) most igazán kitettek magukért. Összehoztak végre egy valamirevaló őszi kiemelt versenynapot, ami ha nem is veszi fel a kesztyűt a franciaországi Arc meetinggel, azért a körítés már nagyon hasonló.

A Bajnokok Napja nem új keletű dolog. Hosszú évek óta rendezik már. Hogy mi változott? Nos, a helyszín, és a futamok összdíjazása. Az elmúlt évben még Newmarket látta vendégül a legjobbakat, idén azonban Ascot lesz a megmérettetések színhelye. Az öt kiemelt futamban pedig 3 millió angol font (több mint 1 milliárd Ft) talál gazdát.

A nap első versenye a British Champions Long Distance Cup (Gr3; 3219 méter; 3 éves és idősebb lovaknak; 14:50). A versenyben ott lesznek azon angol és ír lovak, akik végig domináltak a szezonban, már ami az extra hosszútávokat illeti. Gondolok itt elsősorban Opinion Poll-ra (L. Dettori) és Fame and Glory-ra (J. Spencer), habár utóbbi az elmúlt két futása során nem volt az igazi (és akkor nagyon finoman fogalmaztam). A fogadóirodák egyöntetű véleménye szerint, a két gigász mellett, Times Up (E. Ahern) a futam egyik favoritja.




Kimondottan jó versenynek ígérkezik a British Champions Sprint Stakes (Gr2; 1207 méter; 3 éves és idősebb lovaknak; 15:25). A sorozatnyerő Deacon Blues (J. Murtagh) és az augusztusi Prix Maurice de Gheest futamának győztese, azaz a francia tréningből induló Moonlight Cloud (T. Jarnet) a legjobb sanszok. Rajtuk kívül a Golden Jubilee nyerő Society Rock (P. Cosgrave) szólhat még bele a csatározásba.




Félórával később a gyengébbik nemé a főszerep a British Champions Fillies and Mares Stakes-ben (Gr2; 2414 méter; 3 éves és idősebb kancáknak; 16:00). A legrövidebb odds-ok Vita Nova (T. Queally), és Ferdoos (N. Callan) nevei mellett láthatók. Dancing Rain (J. Murtagh) idén megnyerte az angol és a német kancadíjat, így ő is a favoritok közé sorolható. Crystal Capella (R. Moore) már kétszer diadalmaskodott ebben a futamban, idén ugyanerre készül. Gertrude Bell (W. Buick) legutóbb legyőzte Vita Nova-t, de most mégis mögé sorolják a fogadóirodák. Meeznah (L. Dettori) szép stílusban nyerte előző versenyét, könnyedén duplázhat. Banimpire (K. Manning) két hete harmadik volt Longchamp-ban a Prix de l'Opera futamában. A Royal Ascot során ugyanitt, ugyanerre a távra kiemeltben győzött. Összességében, sokesélyes futam, ahol nem kizárható, hogy öt-hat ló egyszerre ér célt.




A Queen Elizabeth II Stakes-t (Gr1; 1609 méter; 3 éves és idősebb lovaknak; 16:35) mindenki Frankel (T. Queally - a fenti képen) szereplése miatt várja, ami kétségkívül a nap csúcspontja. A veretlen Galileo ivadékot Excelebration (J. Spencer), és a legutóbb Goldikova-t nagyon simán legyőző Immortal Verse (G. Mossé) szorongathatja meg. A bombaerős mezőnyben ott lesz még két Hannon ló, Dick Turpin (R. Hughes) és Dubawi Gold (J. Murtagh), de starthoz áll a futam címvédője Poet's Voice (L. Dettori) is. Az 1 millió fonttal dotált versenyben Frankel pacemakere Bullet Train (I. Mongan) lesz.




...és, hogy a tűzijáték még ne érjen véget, arról a Champion Stakes (Gr1; 2012 méter; 3 éves és idősebb lovaknak; 17:10) indulói gondoskodnak, olyan nevek, mint például Cirrus des Aigles (C. Soumillon), So You Think (R. Moore), Twice Over (I. Mongan), Midday (T. Queally), Snow Fairy (O. Peslier), Wigmore Hall (J. Spencer), vagy éppenséggel Nahatniel (W. Buick)... impozáns névsor. A futam összdíjazása 1,3 millió font.




A szombati nap történéseit (ingyenes) regisztráció után bárki nyomon követheti az equi8.com oldalon. Jó szórakozást! Ízelítőül egy kis előzetes, angolul tudók előnyben:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése