2011. október 4., kedd

Új csillag ragyog az égen

Danedream nyerte az Arc-ot


fotó: telegraph.co.uk
A nap első futamát, a Prix du Cardan-t Kasbah Bliss (G. Mossé) nyerte. A kilenc éves herélt ezzel, minden idők legidősebb Cardan nyerője lett. A német idomítású Tres Rock Danon (A. Suborics) ért célba másodikként, míg a harmadik helyről a célfotó sem tudott dönteni Ley Hunter (M. Barzalona) és Brigantin (P-C. Boudot) között.




A Prix de l'Abbaye de Longchamp-ban az a Tangerine Trees (T. Evas) a nyerő, akinek nevével sűrűn találkozhattunk ebben az esztendőben. Meglepetésre Secret Asset (G. Baker) a második, orrhosszal Sole Power-t (K. Latham) megelőzve, azaz három angol ló a frontban. A favorit Prohibit csak hetedik, bár az az élőképen is jól látszott, hogy Jim Crowley-nak többszer bele kellett fognia a lóba. Lefutási idő: 00:55,53.




Szigetországiak befutóját hozta a Prix Marcel Boussac - Criterium Des Pouliches futama is. Az angol színeket képviselő Elusive Kate (W. Buick) szép stílusban nyert az ír Fire Lily (W. Lordan) előtt. Zantenda (O. Peslier) a várakozásoknak megfelelően, jól fut, de ez most csak a harmadik helyre volt elég.




Bő félórával később Frankie Dettori pályafutása 500. Group győzelmét ünnepelte Dabirsim nyergében a Prix Jean-Luc Lagardere után. A kétéves mén immáron öt veretlen futásnál jár. Sofast (O. Peslier) és Salure (D. Vargiu) a két helyezett.




A Prix de la Foret-ban megtörtént az amire kevesen számítottunk. Dream Ahead (W. Buick) hatalmas csatában legyűrte Goldikova-t (O. Peslier). Head mester arcán csalódás tükröződött, pedig meglátásom szerint ez a forma jóval biztatóbb, mint amit legutóbb láthattunk a csodakancától. Az outsider Surfrider (C-P. Lemaire) a harmadik.




16:15 magasságában nagy üdvrivalgás közepette kezdetét vette a futamok futama, azaz a Prix de l'Arc de Triomphe. Amekkora hangzavar kísérte a startot, oly mértékű döbbent és csönd követte a befutót. A totális szélső esélynek tartott Danedream (A. Starke - ők a fenti képen) utcahosszal, versenyrekordban nyerte a "küzdelmet". A Schiergen idomítás második német lóként hódította el a legendás verseny trófeáját. Tőle öt hosszal lemaradva Shareta (T. Jarnet) másodikként a célban, ami szintén óriási meglepi. Snow Fairy (L. Dettori) harmadik helyezése, egyben azt is jelentette, hogy három kanca állhatott fel a dobogóra. Aga Khan-nak tehát végül mégiscsak igaza lett, bár erősen kétlem, hogy erre a befutási sorrendre gondolt, amikor egy nappal a verseny előtt a kancák dominanciáját vetítette elő.

So You Think (J. Heffernan) legjobb ménként negyedik.




Zárásként a Prix De L'Opera-ban történtekről tennék említést. Nahrain (L. Dettori) minimális különbséggel a favorit Announce (M. Guyon) előtt végez. Személyes kedvencem, Banimpire (K. Manning) a "bronzérmes”.



Annyi bizonyos, hogy ezt a napot soha nem felejtjük el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése