2011. augusztus 8., hétfő

Nemzetközi krónika...

...és néhány érdekes hír


fotó: sportinglife.com


Tegnap Írországban lefutásra került Phoenix Stakes 2011-es kiírása. A Group 1-es csikófutamban meglepetésre a kanca La Collina (D. McDonogh) nyakhosszal verte azt a Power-t (J. Heffernan), aki a nyár elején már a Royal Ascot-on is győzni tudott.




Papírforma befutó Group 2-es Royal Whip Stakes-ben. A 2000 méteres versenyben Banimpere (K. Manning - a fenti képen) 3/4 hosszal előbb a célban, mint a másodfavorit Dunboyne Express (D. McDonogh). A hároméves kanca következő versenye a Yorkshire Oaks lehet.

A Partrick P. Oleary Memorial Sprint Stakes-ben (Gr-3) tovább szárnyalt Deacon Blues (J. Murtagh). James Fanshawe idomítottja nagyon könnyedén (hét hosszal) szórta el az 1200 méteres sprintfutam mezőnyét. A Compton Place ivadék július 16-án a hasonló besorolású Hackwood Stakes megnyerésével hívta fel magára a figyelmet. Az akkor őt lovagló Dettori szerint, DB akár a legmagasabb kategóriában is sikeres lehet.

Franciaországan Moonlight Cloud fölényes sikerével zárult a Prix Maurice De Gheest - Goldikova (Gr-1; 1300 méter) futama. A győzelem értékét növeli, hogy a startgépben hemzsegtek a korábbi Group 1 nyerők (Wootton Bassett, Dream Ahead, Markab, Zoffany, Society Rock és Marchand D'Or). Utóbbi kettő a két placc.



Németországban újra csúcsra ért az Epsom Oaks nyerője Dancing Rain (K. Fallon). Az ír tenyésztésű kanca magabiztosan verte a Preis der Diana (Gr-1; 2200 méter), azaz a Német Kancadíj indulóit.




"Egyenlőre nem tudom, hogy hol fut legközelebb Dancing Rain, de a hosszútávú terveink között szerepel a Queen Elizabeth II Cup." (ami a japánok egyik legismertebb versenye) - mondta William Haggas mester.

Ennyit a hétvége kiemelt versenyei kapcsán, de jöjjön még néhány érdekesség:

Anglia Ebor lázban ég. A négynapos meeting augusztus 17-én veszi kezdetét York-ban. Az "északi Ascot-ként" is emlegetett York városában három Gr-1 verseny színesíti a palettát.

Számunkra a Nunthorpe Stakes (Gr-1) lesz a találkozó fény- vagy mélypontja, attól függően, hogy Overdose starthoz áll-e. A Racing Post olvasóinál Dózi holtversenyben második esélyt képvisel. Az alagi rakéta az eddig leadott voksok 16%-át birtokolja. Érdekesség, hogy jelen állás szerint az a Sole Power vezet a szavazóknál (17%-kal), aki a mostani hétvégén mindössze ötödik lett egy 1000 méteres Listed futamban Írországban.

A Nunthorpe startlistáján egyenlőre 29 név szerepel, olyan telivérekkel, mint Prohibit, Kingsgate Native Inxile, Masamah vagy éppenséggel a veretlen kétéves Bapak Chinta.

Szeptemberben a kétszáz méterrel hosszabb távon vetélkednek majd a legjobb talpon lévő sprinterek Haydock Parkban. A Spint Cup-ra (Gr-1) készül a két Fanshawe trenírozott, Deacon Blues és Society Rock, de elvileg itt láthatjuk, majd legközelebb a Prix Maurice De Gheest-ben csalódást keltő July Cup nyerőt Dream Ahead-et is.

Szintén az első őszi hónapban szemlélhetjük meg újból a hétszeres Group 1 győztes So You Think-et, adta hírül Aidan O'Brien felesége a Twitter-en. SYT számára az Irish Champion Stakes a soron következő állomás. O'Brien tehát ragaszkodik eddigi elveihez. A Gépként aposztrofált High Chaparral mént továbbra sem viszi 2000 méter fölé.

SYT-tel ellentétben viszont nem lesz ott a Champion Stakes-ben, Workforce, akit minden bizonnyal az Arc de Triomphe címvédésére készítenek.      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése