2011. augusztus 16., kedd

Kezdődik...

Ebor Meeting - első rész


fotó: blog.victorchandler.com
Az augusztusi hónap egyetlen angliai meetingje az Ebor fesztivál, amely holnap veszi kezdetét a mesés York-ban. A négynapos találkozó során (többek között) három Group 1-es, négy Group 2-es, és két Group 3-as versenyt rendeznek. A hét folyamán ezekből szemezgetek itt a hármasbefutón.

Az angolok nemes egyszerűséggel csak az „Északi Ascot-ként” emlegetik York versenypályáját. Az Ebor szó latin eredetű. A szigetország római fennhatósága alatt York városát ugyanis Eboracum-nak nevezték. A meeting először 1843-ban került megrendezésre. A négynapos találkozó rendkívül kedvelt a tulajdonosok, idomárok és természetesen a zsokék között is. Átfutva a nevezett lovak listáját, csak annyit mondhatok, ez igazi sztárparádé lesz.

Szerdán magyar idő szerint 16:05 magasságában rajtol el a Group 2-es Great Voltigeur Stakes nyolc telivérből álló mezőnye. A 2414 méteres versenyben csak a derbyévjárat képviselői indulhatnak. Favorit az Aidan O'Brien által trenírozott Seville (S. Heffernan), aki egyaránt második volt az Ír Derby-ben és a Grand Prix de Paris futamában. A Racing Post-nál Khalid Abdullah lova, Sea Moon a második sansz, akit a sérült Ryan Moore helyett ezúttal Richard Hughes lovagol majd. Akár a végső győzelemért is harcba szállhat Mark Johnston idomítottja Namibian (S. de Sousa). A legendás Sea The Stars féltestvére két Group 3-as sikert követően lép egy kategóriával feljebb.  Genius Beast (K. Fallon), Hunter's Light (L. Dettori) és Regent Street (C. O'Donoghue) a dobogóért küzdhet.

A fentebb említett sztárparádé bő fél órával később, 16:40-kor veszi kezdetét, mivel ekkor startol a hároméves és idősebb lovak számára kiírt Juddmonte International Stakes. A Group 1-es verseny távja 2092 méter. Itt is egy O'Brien által trenírozott telivér, Await the Dawn (a fenti képen) a bukmékerek kedvence. A mester fiára, azaz Joseph O'Brien-re vár a feladat, hogy célba kísérje a bombaformában lévő négyéves mént. Legfőbb kihívói a Sir Henry Cecil által készített Abdullah lovak Midday (T. Queally) és Twice Over (I. Mongan). Azt hiszem őket senkinek sem kell bemutatni. A három gigász csatározásába elvi alapon Roderic O'Connor (C. O'Donoghue) szólhat még bele.



Folyt. köv. holnap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése