2011. július 1., péntek

Prix Jean Prat 2011

Mérföldes csata Franciaországból


Zoffany - fotó: irishracing.com
Vasárnap a galloknál is Group 1-es versenyt rendeznek. Adódik a kérdés, sikerül-e idén először külföldi tréningből érkező lónak diadalmaskodnia francia földön? 2011 eddigi nyolc francia Gr-1 versenyében ugyanis, sem az angoloknak, sem pedig az íreknek nem termett babér. Ráadásul Pour Moi révén francia siker az Epsom Derbyben, míg a Coronation Stakes-ben kettős győzelmet arattak a gallok.

A hároméves lovak számára kiírt 1600 méteres versenyben talán megszakadhat ez a sorozat. Jómagam az Írországból érkező O'Brien lovat várom legelőrébb, persze ehhez az kell, hogy Zoffany (R. Moore) megismételje a St. James's Palace Stakes-ben mutatott formáját, ahol nagyot hajrázva csak 3/4 hosszal kapott ki, a sokak által a világ legjobbjának tartott Frankel-től.

Neebras (M. Barzalona) Al Zarooni mester negyedik 2011-es Gr-1 sikerét szállíthatja, Strong Suit (R. Hughes) pedig annak Richard Hannon-nak szerezhet örömteli perceket, aki az elmúlt esztendőben Dick Turpin-nek köszönhetően már begyűjtötte a Jean Prat trófeáját. Mindkét ló esélyes lehet a végső sikerre.

Francia tréningből négy indulót neveztek a versenyre. Az eleddig veretlen Mutual Trust (M. Guyon) lehet közülük a legjobb. Utolsó versenyében (Gr-3) két és fél hosszal verte a most is starthoz álló Venomous-t (F. Prat). Temps au Temps (G. Benoist) negyedik helyen ért célba a francia 2000 guineas-ben (Gr-1), ahol épp Venomous lett előtte harmadik. A mezőny egyetlen kancája Glorious Sight (O. Peslier). Robert Collet idomítottja három héttel ezelőtt harmadik volt Prix de Diane (Gr-1) futamában. Győzelme nem lenne eget rengető meglepetés.

Zárásként egy kis adalék. Azt ugyebár mindenki tudja, hogy a franciák élen járnak Európában, már ami a galoppsportot illeti. Ennek ellenére a Prix Jean Prat-ra nevezett négy hazai telivér között nincs egy sem, melyet Franciaországban tenyésztettek volna...

...továbbmegyek, ha az idei nyolc francia Group 1 futamot vizsgáljuk mindössze egy gall földön tenyésztett ló nevére bukkanunk (Sarafina), a többi hét verseny esetében hatszor Írországban, egyszer pedig (a derbyben) Angliában született telivér győzött.

Ennek tükrében, mindenki döntse el saját belátása szerint, hogy valóban szárnyal-e a franciák galoppsportja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése