2011. december 9., péntek

Turf World Championship

Hong Kong International Races 2011


A versenyek helyszínéül szolgáló Sha Tin Racecourse - fotó: wikipedia.org
Sokszor és sokat szóltunk már róla. Izgalommal vártuk. Lassan, de biztosan eljött az idő, hogy a szavak helyét a tettek vegyék át. Következzék az év utolsó nagy "durranása", azaz a hongkongi nemzetközi versenyek, vagy ahogy a helyiek előszeretettel emlegetik, a gyeppályás világbajnokság.

A versenynap magyar idő szerint vasárnap kora reggel, 5:30 magasságában veszi kezdetét, míg az első kiemelt futam, a Hong Kong Vase (Gr1; 2400 m) 7 órakor rajtol.

Red Cadeaux (balra) és Dunaden - fotó: skysports.com
13 induló a startnál, több azonos esélyt képviselő lóval. A fogadóirodák oddszai is eme kiegyenlítettségről árulkodnak. Ha minimálisra akarom szűkíteni a lehetőségeket, akkor is legalább négy-öt telivér "marad a pakliban". Jómagam a frontba várom a Melbourne Cup első két helyezettjét: Dunaden-t (C. Williams) és Red Cadeaux-t (R. Moore), kettejük között talán a zsoké személye lehet döntő. Az aktuális formák alapján, a japán Trailblazer (K. Ando), valamint a hazai Thumbs Up (B. Prebble) is elől végezhet. Kíváncsian várom, hogy szerepel majd Aga Khan lova, a szürke Vadamar (C-P. Lemaire), aki a mezőny egyetlen háromévese. Az elmúlt esztendőben a Godolphin istálló vihette haza a győzelemért járó trófeát Mastery révén. Idén Saeed Bin Suroor "zászlóshajója", a Kingmambo apaságú hatéves, Campanologist (L. Dettori) képviseli a királykék színeket. Kérdés sem férhet hozzá, hogy Dettori mindent meg fog tenni a győzelem érdekében, de abban már nem vagyok annyira biztos, hogy a jó olasz és német futások után startoló lova, "megél-e" majd ebben a mezőnyben.

HB tipp: Red Cadeaux (UK) - Thumbs Up (HK) - Dunaden (FR) - Trailbalzer (JAP)


Rocket Man - fotó: thoroughbrednews.com.au
7:40-kor már a rövidtávú vágtázóké a főszerep. A Hong Kong Sprint (Gr1; 1200 m) startjánál három európai lovat találunk, de nagyon meg lennék lepve, ha a Society Rock (J. Murtagh), Bated Breath (S. Drowne) és Sole Power (K. Latham) alkotta "triumvirátus" bármely tagja, akárcsak a dobogó környékére odaférne. A papírforma szerint Rocket Man (B. Voster), és a bombaformában lévő Curran Chan (K. Ikezoe) nyerheti a futamot, de ehhez azt hiszem, a hazai elitnek is lesz néhány szava.

HB tipp: Little Bridge (HK) - Curran Chan (JAP) - Entrapment (HK) - Rocket Man (SIN)


Beauty Flash - fotó: nbz.co.nz
A sprint után, bő órát kell várni a Hong Kong Mile (Gr1; 1600 m) indulóira, ők ugyanis 8:50-kor foglalják el helyüket a startgépben. Ismét egy futam, ahol úgy érzem hiába a jó nevekből álló külföldi kontingens, a hongkongi lovak „ellopják” majd a versenyt. Destined for Glory (T. Clark) legutóbbi győzelme önmagáért beszél. Ugyan csak egy orrhosszal, de legyőzte Ambitious Dragon-t. Az akkor mögöttük célba érő lovak itt is nagyot alkothatnak.

HB tipp: Destined for Glory (HK) - Xtension (HK) - Sahpresa (FR) - Beauty Flash (HK)


Cirrus des Aigles - fotó: zimbio.com
A négy topfutamot 9:30-kor a Hong Kong Cup (Gr1; 2000 m) zárja, s talán ebben a versenyben várhatjuk leginkább az európai győzelmet. Cirrus des Aigles (C. Soumillon) utolsó ascot-i győzelmével végleg beírta magát a világ elitjébe. Pályarekordban nyerte az európai szinten mamutdíjazású Champion Stakes-t (So You Think előtt). A hazaiak elsősorban a már említett Ambitious Dragon-ban bízhatnak, akit ezúttal Maxime Guyon helyett Douglas Whyte lovagol. Mellettük a korábban Cirrus des Aigles-t is verő Byword (M. Guyon) és Cathay Pacific Jockey Club Cup dobogósai, azaz Pure Champion (G. Mossé), illetve Irian (D. Beadman) lehetnék még harcban a helyezésekért.  

HB tipp: Cirrus des Aigles (FR) - Ambitious Dragon (HK) - Pure Champion (HK) -  Irian (HK)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése