2013. augusztus 21., szerda

Angol csemege

Négy napon át York városára fókuszálnak a szigetország galopprajongói. A helyi sajtóorgánumok már több mint egy hete töménytelen mennyiségben gyártják a minden részletre kiterjedő cikkeket, ami nem csoda, hisz az Ebor Fesztivál az egyik legismertebb sportesemény a ködös Albionban.

Toronado - fotó: sportinglife

A szerdától szombatig zajló találkozón számos kiemelt versenyt rendeznek. Ezek között három futamot találunk, amely Group 1-es, azaz a lehető legmagasabb besorolást élvezi.

Ha rosszmájú volnék, azt is írhatnám a versenyszervezők rögtön az első nap ellövik az összes puskaporukat az International Stakes-szel. A 2092 méterre kiírt futamban mindössze hat telivérrel kalkulálhatnak a játékosok, ennek ellenére, ez a „mérkőzés” tekinthető a meeting csúcspontjának.

A fogadóirodáknál a hároméves Toronado (Richard Hughes) a favorit, aki jelenleg vezeti a Racing Post világranglistáját. Richard Hannon idomítottja július végén érdemelte ki a 130-as képességszámot a szaklap bíráitól, amikor a Sussex Stakes-ben (Gr1; 1 mérföld; 3é+) legyőzte Dawn Approach-t.



Hogy ezt követően, milyen „úton” került Toronado az International mezőnyébe, külön fejezetet érdemelne. Akit érdekel a sztori, elolvashatja a Racing Post honlapján. Dióhéjban: ez a két dudás egy csárdában tipikus esete.

Toronado legfőbb ellenfele az idei esztendőben sikert-sikerre halmozó Al Kazeem (James Doyle) lehet. Az ötéves mén 2013-ban három Group 1-es győzelmet számlál. Megnyerte a Tattersalls Gold Cup-ot, a Prince of Wales’s Stakes-t és az Eclipse Stakes-t is.

Al Kazeem - fotó: sportinglife

Kettejük küzdelmébe az Ír Derby győztes Trading Leather (Kevin Manning) a szintén ír színekben versenyző Declaration of War (Joseph O’Brien) és az egyre jobb formába lendülő Hillstar (Ryan Moore) szólhat bele. Start magyar idő szerint 16:40-kor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése