2011. június 24., péntek

Merre tovább Overdose?

Ideális ív!
fotó: pannoniaoverdose.hu

2011. június 14. a magyar galoppversenyzés pirosbetűs ünnepnapja. Overdose jött, látott és, ha nem is győzött, olyan örömöt szerzett sok száz (talán sok ezer) szurkolójának, amit rég nem érezhettünk. A Temple Stakes-t követően sokan temették a lovat. Az ott megszerzett hetedik pozíciót, ahogy szerintem minden Overdose rajongó, én is csalódásként éltem meg. Elsősorban nem abban találtam kivetnivalót, hogy a ló csak hetedik lett. Én azt a négy hosszt sokalltam, amivel Overdose kikapott Sole Power-től. Ezek után a King's Stand Stakes (KSS) maga volt mámor. Jól rajtolt, jól hajrázott, és csak alig valamivel maradt le a dobogóról. Overdose kálváriáját ismerve ez felér egy kisebb csodával. Hogy mekkora szó ez a negyedik hely, azt talán az ascoti versenypálya igazgatójának szájából hangzott a leghitelesebben.

Ez idő tájt a magyar sajtóban napi szinten jelentek meg, olyan állítások, miszerint a lóra jelzálog lett bejegyezve. Igaz vagy nem igaz, nem az én dolgom, de ahogy mondani szokás, nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Na, de térjünk vissza a lényegre, azaz Overdose-ra, aki a KSS-ben bizonyította, valóban ott a helye Európa legjobb sprinterei között. A mérvadó Racing Post szakemberei 119-es RPR számmal jutalmazták a teljesítményét, mellyel összetettben jelenleg tizenhatodik az 1000-től 1200 méterig terjedő lovak világranglistáján. Ennél már csak az hangzik szebben, hogy az európai sprinterek tekintetében negyedik ezen a bizonyos listán. Mihez tartásképp leírom, hogy járt már ő ennél feljebb, hiszen az emlékezetes olaszországi futam után, 123-as RPR számot kapott az angoloktól.

A futamot követő tulajdonosi nyilatkozatokból, arra lehet következtetni, hogy Overdose idén még visszatér Angliába, majd ezt követően ősszel Franciaország felé veszi az irányt, hogy lemossa azt a gyalázatot, amit a "vérprofi" gallok voltak szívesek felmázolni, addigi makulátlan mérlegére. Gondoljanak bele micsoda szenzáció lenne, ha három évvel a csúfos fiaskó után rápirítana a franciák orrára. Garantáltan ettől lenne hangos a világsajtó. Lelki szemeimmel már látom a Paris Turf másnapi címlapját: "Overdose - Bosszú mindhalálig!", vagy valami ilyesmi :-) Persze most egy kicsit elkalandoztam, de ez legyen a legnagyobb hibám.

Visszatéve a valóságba lapozgatni kezdtem a wikipédia virtuális hasábjait. Górcső alá került a három európai nagyhatalom idei szezonból hátralévő Group versenyeinek listája. Így elvi szinten a következő versenyek jöhetnek szóba:

- Június 26. Sapphire Stakes (Gr-3; 1006 méter; Curragh, Írország)
- Július 2. Sprint Stakes (Gr-3; 1011 méter, Sandown, Anglia)
- Július 28. King George Stakes (Gr-2; 1006 méter; Goodwood, Anglia)
- Augusztus 19. Nunthorpe Stakes (Gr-1; 1006 méter; York, Anglia)
- Augusztus 28. Flying Five Stakes (Gr-3; 1006 méter; Curragh, Írország)
- Szeptember 12. Prix du Petit Couvert (Gr-3; 1000 méter;  Longchamp, Franciaország)   
- Szeptember 17. World Trophy Stakes (Gr-3; 1037 méter; Newbury; Anglia)
- Október 3. Prix de l'Abbaye  (Gr-1; 1000 méter; Longchamp, Franciaország)

Lehetőség tehát van bőven, de próbáljuk meg szűkíteni a kört. A listámon szereplő első két verseny szinte a nyakunkon van, ráadásul a Sapphire-t, a nem éppen közeli Írországban rendezik. "Kukába" velük.  Ezen elv alapján kihúzhatjuk a másik ír futamot, a Flying Five-ot is. Nem kell szakembernek lenni  ahhoz sem, hogy a World Trophy lehetőségét is elvessük. Ha Overdose-t Párizsban akarjuk látni, butaság lenne tizenegy néhány nappal előtte Newbury-ben indítani. Maradt tehát az alábbi négy verseny:  King George Stakes, Nunthorpe Stakes, Prix du Petit Couvert és a Prix de l'Abbaye.

A téma kapcsán nemrég megszólalt Overdose korábbi trénere, Ribárszki Sándor. Ahogy ő fogalmazott, Overdose számára nem létezik felkészítőverseny, hiszen a hatéves mén minden futása alkalmával a pályán hagyja a szívét. Márpedig a King George félig meddig a Nunthorpe felkészítőversenye, míg a Prix du Petit Couvert egyértelműen az Abbaye előfutama. Tehát, ha hiszünk Ribárszki úrnak (és miért ne tennénk?), akkor végül a Nunthorpe Stakes és a Prix de l'Abbaye marad állva.

Ideális esetben Overdose-nak ezen a két versenyen kéne indulnia. Egyenlőre azonban az sem biztos, hogy a kettő közül legalább az egyikre eljut-e... 

2010 márciusában öt cég lett Overdose egyenként  10%-os társtulajdonosa: CIG-Pannónia Életbiztosító, OTP Bank, MOL, Euroinvest, Közgép. Ezen öt cégnek kéne most még jobban a zsebébe nyúlnia, mert minden kétséget kizáróan csörög még ott némi "aprópénz".


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése