2011. június 30., csütörtök

Coral-Eclipse Stakes 2011

A futam amire mindenki kíváncsi
fotó: irishracing.com
Amióta az ausztrálok csodalova átette a székhelyét Aidan O'Brien "műhelyébe" (Írországba), mindenki a So You Think - Workforce csatát akarja látni. A két lóról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Workforce a 2010-es Epsom Derby és a Prix de l'Arc de Triomphe megnyerésével avanzsált jelen korunk egyik legnagyobbikává, míg So You Think fejére Ausztráliában került fel többször is a korona.

So You Think-et (a fenti képen) a legtöbben csak SYT-nek becézik, de mostani állomáshelyén, azaz a Ballydoyle csapatánál a Machine, vagyis szabad fordításban a Gép becenevet kapta. Hogy mivel szolgált rá erre a jelzőre? A válasz talán ezekben a dátumokban rejlik:

- 2010. szeptember 18.
- 2010. október 9.
- 2010. október 23.
- 2010. október 30.
- 2010. november 2.

Természetesen mindegyik dátumhoz tartozik egy-egy Group 1-es ausztrál futam (főként 2000 méteresek). A listán szereplő első négy versenyt nagy stílusban nyerte SYT, majd mindössze három pihenőnapot követően (ha lehet ezt egyáltalán annak nevezni) harmadik az extra hosszú, 3200 méteres Melbourne Cup-ban.

Európai bemutatkozó versenyében 10 hosszal szórta el a nem túl acélos Mooresbridge Stakes (Gr-3) mezőnyét. Szűk három héttel később pedig már ott virít a neve mellett az első európai Group 1 skalp: fölényes siker a Tattersalls Gold Cup futamában, nyergében a világ talán legjobb zsokéjával Ryan Moore-ral. Június 15-én órási meglepetésre So You Think csak második a Prince of Wales's Stakes-ben (Gr-1). A királyi gyep megtréfálta az ötéves mént, illetve hát, ahogy azt látni is lehetett a Godolphin istálló "SYT-különítménye", azaz Rewilding és Frankie Dettori, valamint Debussy és Ahmad Ajtebi. A futamot követően Dettori parádézik, Ajtebi éppen csak nem fetreng a nevetéstől, míg SYT lovasa, Moore üveges szemekkel bámul maga elé...

...de térjünk vissza a mostani versenyre. Az utolsó (ma reggeli) törlést követően, már csak öt lovat hagytak állva. So You Think Seamus Heffernan-nal a hátán vág neki a futamnak, adta hírül Annemarie O'Brien (a tréner felesége) a twitter-en, míg azt már korábban is tudni lehetett, hogy Workforce nyergében Ryan Moore kuporog majd, s ez azt hiszem a fentebb leírtak tükrében külön pikantériája a versenynek.

A két nagyágyú mellett ott lesz a futamban Ed Dunlop idomítottja, a kétszeres kancadíjnyerő Snow Fairy (J. Murtagh), valamint a Prince of Wales's Stakes harmadik helyezettje Sri Putra (N. Callan). Az ötödik induló Confort (J. Fortune), aki minden bizonnyal Workforce-nak diktálja majd a megfelelő tempót.

A 2000 méteres Gr-1 verseny szombaton 16:10-kor startol el, és élőben nyomon követhető a www.equi8.com oldalon (ingyenes regisztráció után).

Zárásként egy jó tanács: Ezt semmiképp ne hagyják ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése