2011. június 30., csütörtök

A Derby

Minden amit a derbyről tudni kell...

1780-ban Angliában Lord Derby és Lord Bunbury fogadást kötött, hogy melyiküknek gyorsabb a lova. A megegyezés szerint a győztes viszi a kitűzött trófeát, viszont a vesztesről nevezik el a minden évben megrendezendő versenyt. Lord Derby lova alulmaradt a megmérettetésben, cserébe viszont gazdája egy világhíressé vált sporteseménynek lett a névadója.

A több mint kétszáz éves szabályok sok szempontból ma is változatlanok. A másfél angol mérföldes távon (2400 méter) kizárólag 3 éves angol telivér mének és kancák futhatnak. A táv sajnos több országban ma már rövidebb, ennek ellenére változatlanul a telivérek életének legfontosabb versenye, hiszen a 89. Magyar Derby mezőnye egyszeri és megismételhetetlen, jövőre ezek a lovak már nem indulhatnak a Derbyben, helyüket átadják a most felnövő korosztálynak.

Ezek a csodálatos négylábúak az angol telivérek közel 400 éves szisztematikus tenyésztés eredményei. A világ hivatalos galopp versenyeiben csak olyan telivérek indulhatnak, melyek ősei megtalálhatók az Angliában vezetett Telivér Méneskönyvben (General Stud Book). Minden telivér versenyzést szervező ország köteles a területén született angol telivér ősökkel rendelkező ivadékokat az ország hivatalos telivér méneskönyvébe bevezetni. Telivéreknek kiírt galopp versenyeken csak az ily módon hivatalosan regisztrált egyedek futhatnak.

Az angol telivér lófajta évszázadokon keresztül a világ galopp versenyein bizonyította gyorsaságát és állóképességét. A tenyésztésbe rendszeresen a pályákon komoly eredményeket elért egyedek kerültek, és kerülhetnek ma is. Ennek a tudatos tenyésztésnek az eredménye, hogy a galopp versenyekben az angol telivér lófajtának ma már nincs ellenfele. Hiába neveznénk be más fajtájú lovat, gyorsaságban biztosan alulmaradna, ezt bizonyítja a néhány éves múlttal rendelkező Nemzeti Vágta is, ahol szintén csak a gyorsaság számít, így telivérek ott is verhetetlenek.

A világ minden versenypályáján, a Derbyt a lószerető közönség és a lovak ünnepe. Ebből következően az alkalomhoz illő öltözetben jelennek meg a lóversenyrajongók, ezzel is emelve a különleges esemény rangját. A nagy lóverseny-hagyományokkal rendelkező országokban (Nagy-Britannia, Írország, Franciaország, USA, Ausztráia) a Derby napján minimális öltözködési szabályok érvényesek, így a rövidnadrág, farmer, sportruházat nem megengedett, és az ing, nyakkendő használata kötelező. A hölgyek elegáns ruhájukhoz rendszerint valami különleges kalapot viselnek. Angliában az urak ilyenkor frakkban és cilinderben parádéznak. Ez az össznépi “jelmezbál” ápolja a történelmi hagyományokat, és megadja a “Derby Day” alaphangulatát, remélhetőleg egyre inkább hazánkban is.

A Derby futamához továbbá hozzátartozik a jó hangulat, a pezsgő, a hűsítő sör és valami könnyű, jéghideg koktél, amelyet minden lóversenypálya előszeretettel kínál a vendégeknek. Szerencsére a Kincsem Park méltó környezetet biztosít a kellemes szórakozáshoz és Magyarországon újra éled a lóversenyzés, a “turf” hagyománya, és mindenki annak fogja tartani, ami valójában a lényege: sport, játék, szórakozás az egész családnak.

forrás: magyarturf.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése